ΓΔ: 1396.79 0.31% Τζίρος: 4.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:38 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Όχι επίσημο νόμισμα το bitcoin»: Τελεσίγραφο ΔΝΤ στο Ελ Σαλβαδόρ

Ισχυρή αντίδραση του Ταμείου στην πρώτη προσπάθεια να καθιερωθεί ως επίσημο νόμισμα το bitcoin, παρέμβαση στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ. Πωλήσεις ομολόγων από επενδυτές, ανεβαίνει το spread.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών του bitcoin για την πρώτη στην ιστορία υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος ως επίσημου νομίσματος μιας χώρας, του Ελ Σαλβαδόρ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη με ένα διπλωματικό, αλλά αρκούντως αυστηρό μήνυμα - τελεσίγραφο προς τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας, ενώ έστειλε αμέσως αποστολή στελεχών για να συναντήσει τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε και να συζητηθεί ο νέος νόμος για το bitcoin.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή που το ΔΝΤ επόπτευε την εφαρμογή των μνημονίων, παρότι διατήρησε το διπλωματικό του ύφος, άφησε σαφώς εννοηθεί ότι δεν είναι αποδεκτή από το Ταμείο η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος στη «δολαριοποιημένη» οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ (επίσημο νόμισμα της χώρας ήταν ως τώρα το δολάριο, δίπλα στο οποίο ο πρόεδρος Μπουκέλε θέλει να καθιερωθεί και το bitcoin).

«Η υιοθέτηση του bitcoin ως επίσημου νομίσματος εγείρει έναν αριθμό μακροοικονομικών, χρηματοπιστωτικών, και νομικών ζητημάτων που θα απαιτήσουν πολύ προσεκτική ανάλυση», τόνισε ο Ράις στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ υπογράμμισε ότι το Ταμείο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με τις αρχές της χώρας. Ο Ράις προανήγγειλε μάλιστα άμεσες επαφές στελεχών του Ταμείου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για ένα οικονομικό πρόγραμμα που πρέπει να εγκριθεί, για να λάβει η χώρα δάνειο 1 δισ. δολ. από το Ταμείο.

Η αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ στα ζητήματα που δημιουργεί η καθιέρωση του bitcoin ως παράλληλου, επίσημου νομίσματος φέρνει στο προσκήνιο όλα ερωτήματα που έχει αφήσει αναπάντητα η πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας για το bitcoin: Πώς μπορεί, άραγε, να προαγάγει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα ένα κρυτπονόμισμα με τη μεταβλητότητα που έχει το bitcoin; Πώς θα εξυπηρετεί το χρέος του στο ΔΝΤ και στους ιδιώτες πιστωτές το Ελ Σαλβαδόρ, αν ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων πληρώνεται σε bitcoin;

Ο 39χρονος και εξαιρετικά δημοφιλής πρόεδρος της χώρας ισχυρίζεται ότι το μεγάλο κέρδος του Ελ Σαλβαδόρ από την επίσημη καθιέρωση του bitcoin ως παράλληλου νομίσματος θα έλθει μέσα από τη διευκόλυνση της εισροής μεταναστευτικών εμβασμάτων από πολίτες της χώρας που εργάζονται στο εξωτερικό και χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων που στέλνουν στην πατρίδα τους από τις τραπεζικές προμήθειες.

Το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο, με κεφάλαιο 150 εκατ. δολ., σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα της χώρας, για να εγγυάται τη μετατροπή των bitcoin σε δολάρια. Εντός 90 ημερών, ο νόμος θα ενεργοποιηθεί και η αποδοχή του bitcoin θα είναι υποχρεωτική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα πληρώνεται με bitcoin και οι φόροι. Επίσης, ο Μπουκέλε έχει εξαγγείλει την αύξηση της παραγωγής ρεύματος για να υποστηριχθεί η δημιουργία κέντρων εξόρυξης bitcoin, λέγοντας ότι αυτό θα υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ θα καταφέρει τελικά να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Εκτός από το ΔΝΤ, που είναι πιθανό να αναστείλει την έγκριση του προγράμματος δανεισμού της χώρας λόγω των αποφάσεων για το bitcoin, και οι ιδιώτες πιστωτές του Ελ Σαλβαδόρ «καταψηφίζουν» την πρωτοβουλία του Μπουκέλε, προχωρώντας σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων, που έχουν ανεβάσει σημαντικά τις αποδόσεις. Το μέσο spread των ομολόγων του Ελ Σαλβαδόρ έναντι των αμερικανικών εκτινάχθηκε κατά 61 μονάδες βάσης χθες, στις 683 μ.β. (6,83%).

Η πρωτοβουλία για το bitcoin περιπλέκει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, όπως ανέφερε σε σημείωμα η Citi, ενώ στέλεχος επενδυτικού οίκου έλεγε ότι πρόκειται για αχρείαστο θόρυβο και συμβούλευε τον πρόεδρο της χώρας να χρησιμοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει για να μειώσει τα ελλείμματα και όχι για να καθιερώσει το bitcoin ως παράλληλο νόμισμα.

Με αυτά τα δεδομένα, η αρχική εκτίναξη της τιμής του bitcoin μετά τις εξελίξεις στο Ελ Σαλβαδόρ κατά 11% δεν είχε διάρκεια και γρήγορα υποχώρησε από τα 38.100 δολ. στα 36.000, για να ανακάμψει στα 36.800, πολύ μακριά από το πρόσφατο ρεκόρ των 65.000 δολ.

Bitcoin: Το ράλι από το Ελ Σαλβαδόρ και το φρένο

bitcoin_salvador

 

Δυσάρεστα νέα για τους οπαδούς του κρυπτονομίσματος ήλθαν, άλλωστε, μέσα σε διάστημα ωρών και από ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές: η Επιτροπή της Βασιλείας, που διαμορφώνει τα κανονιστικά πρότυπα για τον τραπεζικό κλάδο, πρότεινε να καταταχθεί το bitcoin στα assets υψηλού κινδύνου για τα οποία οι τράπεζες πρέπει να σχηματίζουν πλήρεις προβλέψεις, κάτι που θα καταστήσει απαγορευτική την επένδυση από τις τράπεζες στο κρυπτονόμισμα. Λίγο αργότερα, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξέδωσε προειδοποίηση στους επενδυτές που συμμετέχουν σε προθεσμιακές συναλλαγές σε bitcoin, καλώντας τους να σταθμίζουν προσεκτικά τους κινδύνους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Όχι σε γενική λιτότητα αλλά να κοπούν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

Βελτιωμένες κατά 0,2% οι νεότερες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ανάπτυξη 0,9% στην ευρωζώνη, ύφεση στη Γερμανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία από το ΔΝΤ για τα επιτόκια: «Βλέπει» ότι θα μειωθούν πάλι

Παροδική θα είναι η αύξηση επιτοκίων, όπως εκτιμά το Ταμείο, και θα επανέλθουν στη μακροχρόνια πτωτική τους πορεία. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα συνεχίσουν να κρατούν χαμηλά το φυσικό επιτόκιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Ρεκόρ 38 ετών θα κάνει ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Υψηλότερο πληθωρισμό και με μεγαλύτερη διάρκεια φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως εκτιμά το Ταμείο. Θα εκτιναχθεί φέτος στο 5,7% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 8,7% στις αναδυόμενες.
bitcoin, kryptonomisma
ΔΙΕΘΝΗ

Το ερώτημα των τρισεκατομμυρίων: Θα γίνει το bitcoin αληθινό νόμισμα;

Υψηλή κατανάλωση ενέργειας και ακραία μεταβλητότητα δεν αφήνουν το bitcoin να γίνει αποδεκτό μέσο πληρωμών. Αν η Tesla πουλήσει ένα αυτοκίνητο για 2 bitcoin, τον Απρίλιο θα πάρει 130.000 δολ. και τον Μάιο 70.000!
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Πάνω από 200% το ελληνικό χρέος τη διετία 2020 - 2021

Βαριά δημοσιονομική επιδείνωση προκαλεί η κρίση του κορονοϊού σε όλες τις οικονομίες. Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανεβαίνει στο 100% του ΑΕΠ, αλλά το Ταμείο ζητά να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα στήριξης και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία στο όριο: Προσφυγή στο ΔΝΤ ή capital controls

Ηχηρή προειδοποίηση από Αμερικανό καθηγητή, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ: ο Ερντογάν πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του Ταμείου, αλλιώς θα πρέπει να επιβάλει καταστροφικά μέτρα για να σταματήσει την πτώση της λίρας.