Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να εκτοξεύεται, μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4,7%. Σε μηνιαία βάση σημειώθηκε άνοδος 0,6% έναντι πρόβλεψης για 0,4%.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,8%, έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για άνοδο 3,5%. Παράλληλα ο δείκτης CPI ο οποίος παρακολουθεί τη μέση μεταβολή στις τιμές ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο 0,8%, έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 0,5%.
Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, στις 15 και 16 Ιουνίου, πραγματοποιείται και η συνεδρίαση της Fed, με την αγορά να εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν ενδείξεις από την τράπεζα για αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής αλλά και πιθανός περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι επενδυτές εδώ και αρκετές εβδομάδες ανησυχούν ότι μία απότομη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να περιορίσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων ή να αρχίσει να σηματοδοτεί αύξηση στα επιτόκια. Ωστόσο, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πιστεύουν ότι αυτοί οι φόβοι είναι πρόωροι και ότι δοθεί στις αγορές αρκετός χρόνος προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση.
Αναφορικά με τα νέα από την αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 376.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 370.000. Αν και οι αιτήσεις ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, σημειώνεται ότι είναι οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί, σε εβδομαδιαία βάση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.