ΓΔ: 2178.76 3.62% Τζίρος: 327.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Askenazi-ypoyrgos-exvterikvn-israhl
Φωτό: ΑΠΕ

Μετά από 13 χρόνια υπουργός του Ισραήλ επισκέπτεται την Αίγυπτο

Η επίσκεψη αυτή στοχεύει μεταξύ άλλων να «εμβαθύνει τους μηχανισμούς γύρω από μια συμφωνία» στη Λωρίδα της Γάζας και να συζητηθούν ζητήματα ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, ιδίως σε «διεθνές επίπεδο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι βρίσκεται στο Κάιρο σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, για συνομιλίες σχετικά με την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Μαΐου, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, έπειτα από έναν ακόμη γύρο εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η επίσκεψη αυτή στοχεύει μεταξύ άλλων να «εμβαθύνει τους μηχανισμούς γύρω από μια συμφωνία» στη Λωρίδα της Γάζας και να συζητηθούν ζητήματα ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα, ιδίως σε «διεθνές επίπεδο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, λίγο προτού αποβιβαστεί από το αεροπλάνο.

Ο Ασκενάζι επισημαίνει, επίσης, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών «τη δέσμευση του Ισραήλ για την επιστροφή των στρατιωτών και αμάχων του» από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφέρεται στις σορούς των δύο στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη το 2014 και δύο αμάχων ισραηλινής υπηκοότητας που εισήλθαν με τη βούλησή τους στον παλαιστινιακό θύλακα κι έκτοτε κρατούνται.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε αναμένεται, επίσης, στο Κάιρο, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας, η οποία δεν ανέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, επικαλούμενο μια πηγή από το γραφείο του Παλαιστινίου προέδρου, ο Καμέλ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία για να συζητήσουν την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ Ισράηλ - Γάζας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Καμέλ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η ενίσχυση της εκεχειρίας και η ανοικοδόμηση της Γάζας.

Ο Καμέλ αναμένεται, επιπλέον, να συναντηθεί με τον «Ισραηλινό πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές» για το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με την πηγή ασφαλείας.

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 254 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών 66 παιδιά και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, από τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ αυτών ένα παιδί, μία έφηβη και ένας στρατιώτης, σύμφωνα με την αστυνομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις των αραβικών χωρών για τις αποφάσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αίγυπτος και το Κατάρ καταδίκασαν τα νέα μέτρα του Ισραήλ για καταγραφή γης στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενη προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Γουίτκοφ με Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ενώ προετοιμάζεται συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, παρουσία κινδύνων για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Πλήθος προσφύγων Παλαιστίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Παλαιστίνιοι της Γάζας επιστρέφουν δακρυσμένοι από την Αίγυπτο

Δωδεκάδα Παλαιστινίων επέστρεψε συγκινημένη στην κατεστραμμένη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά συγγενείς και φίλοι. Η χαρά της επανένωσης σκιάστηκε από το βαρύ κλίμα και την καταστροφή.
Φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας
ΔΙΕΘΝΗ

Αργή η διέλευση στη Ράφα μετά το άνοιγμα των συνόρων στη Γάζα από Ισραήλ

Άνοιξε ξανά το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, επιτρέποντας τη διέλευση Παλαιστινίων υπό αυστηρούς περιορισμούς, σε μια προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά από μήνες κατά κύριο λόγο κλειστών συνόρων.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε το πέρασμα Ράφα για περιορισμένη διέλευση κατοίκων Ισραήλ και Γάζας

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε ξανά σήμερα με αυστηρούς περιορισμούς, επιτρέποντας τη διέλευση 50 ατόμων ανά κατεύθυνση ημερησίως. Η επαναλειτουργία έγινε μετά την άφιξη ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης.
Ανθρωπιστική βοήθεια Ράφα
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε το πέρασμα Ράφα για πολίτες από Ισραήλ, Γάζα και Αίγυπτο

Το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο άνοιξε ξανά και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους κατοίκους, μετά από μήνες, με την άφιξη της ευρωπαϊκής αποστολής EUBAM, όπως ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος.