Σημαντικός σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη αποτελεί η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή που η Τουρκία αποδεικνύει την αναξιοπιστία της. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μιρτσέα Γκεοάνα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», υπογράμμισε τις κοινές αξίες και τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν τα μέλη της συμμαχίας, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις του αύριο, ενώ ο ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεντ υπογράμμισε τις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας μπορούν να φέρουν σοβαρές επιπτώσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο Μιρτσέα Γκεοάνα διευκρίνισε ότι η έννοια της ασφάλειας δεν περιορίζεται πλέον σε ό,τι ξέραμε στο παρελθόν, αλλά αφορά και τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία και η υγεία, όπως απέδειξε το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας. «Κανείς δεν είναι μόνος του, και όλοι ενωμένοι πορευόμαστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την ασφάλεια των πολιτών και της δημοκρατίας», υπογράμμισε.
Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ την πιο ισχυρή συμμαχία στην ιστορία της ανθρωπότητας και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των παγκόσμιων συμμαχιών. «Χωρίς την ασφάλεια ως θεμέλιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για δυνατές και σταθερές δημοκρατίες», είπε.
Αναφερόμενος σε χώρες όπως η Ρωσία, τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση, και συγχρόνως να γίνει σαφής η σημασία του διαλόγου. Σχετικά με τον διάλογο Αθήνας - Άγκυρας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ τον στηρίζει απόλυτα, καθώς είναι και πολιτική πλατφόρμα που επιδιώκει να συνομιλούν τα μέλη του.
Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν σαφές σε όλο τον κόσμο ότι οποιαδήποτε αναγνώριση ενός ξεχωριστού κράτους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και όλων των αρχών και αξιών, έστειλε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεν. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η θέση που λαμβάνει σήμερα η Τουρκία είναι ένα βήμα προς τα πίσω. Εκτίμησε πως η Τουρκία θέλει να νομιμοποιήσει την κατοχή της στην Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Κρις Βαν Χόλεντ χαρακτήρισε την Τουρκία «αναξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» και επισήμανε πως έχει υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα με πολλούς τρόπους, κάνοντας ειδική αναφορά στους S-400, τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας και στις υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ανέφερε ακόμα πως είναι σημαντικό να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με την ΕΕ για να υπάρξει ένα κόστος σε βάρος της Τουρκίας, αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.
Αναφερθείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, παρατήρησε πως υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με την εκλογή Μπάιντεν. Ειδικότερα, σημείωσε πως ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνομιλούν με τον υπόλοιπο κόσμο, να στηρίζουν τις αξίες που τις ενώνουν με τους συμμάχους, τη στήριξη δηλαδή της δημοκρατικής διακυβέρνησης, του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου.
Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Κρις Βαν Χόλεν εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη δήλωση αυτή του Προέδρου Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας την σημαντική, προσέθεσε πως το Κογκρέσο ψήφισε αυτό ψήφισμα και σημείωσε πως πρέπει να μαθαίνουμε από την Ιστορία. «Όταν γίνονται βιαιότητες πρέπει να τις αναγνωρίζουμε για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τέτοιες γενοκτονίες και τέτοιες βιοπραγίες και ωμότητες στο μέλλον» είπε. Επίσης, εκτίμησε πως είναι ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προασπίζουν τις αξίες αυτές, δηλαδή να αναγνωρίζουν την αλήθεια και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του στο Κογκρέσο, είπε πως είναι στην υποεπιτροπή που ασχολείται με την Ευρώπη, αλλά στην υποεπιτροπή που ασχολείται με ξένες επενδύσεις και κονδύλια. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως «έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ να αυξήσουμε τα χρήματα για την Ελλάδα». Γνωστοποίησε αναλυτικότερα πως έχει προτείνει μια επικαιροποιημένη εκδοχή, νέων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, για να καλυφτούν οι προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.