Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Αλβανοί όπου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα που διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη φορά έχει να αντιμετωπίσει συνασπισμό δυνάμεων από το Δημοκρατικό Κόμμα, εν μέσω μιας τεταμένης προεκλογικής περιόδου όπου στα βίαια επεισόδια που υπήρξαν σκοτώθηκε και ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από κοντά την ψηφοφορία αυτή, η οποία αποτελεί ένα τεστ της καλής λειτουργίας των εύθραυστων θεσμών της νεαρής αλβανικής δημοκρατίας. Μετά το τέλος του κομμουνισμού την αρχή των χρόνων του 1990, τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητούνται συστηματικά από αυτούς που χάνουν, και προκαλούν κατηγορίες για νοθεία. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει κάπως κουράσει τη στιγμή που η Αλβανία, η οποία υπέστη ήδη έναν καταστροφικό σεισμό στα τέλη του 2019, υφίσταται το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο ιός επιδεινώνει τις οικονομικές δυσχέρειες της Αλβανίας, όπου ο μέσος μισθός είναι 420 ευρώ, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μαζική μετανάστευση, σε Γερμανία και Ιταλία, με την χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων να βρίσκεται σε πολιτική κρίση τα τελευταία δύο χρόνια και ένα μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο.
Μολονότι οι λίγες δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στους Σοσιαλιστές, η έκβαση της ψηφοφορίας παραμένει αβέβαιη και οι «τελευταίες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ψήφο των αναποφάσιστων», υπογραμμίζει ο αναλυτής Λουτφί Ντερβίσι.
Δύσκολη η προσπάθεια για τρίτη επανεκλογή του Ράμα
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη φορά, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, που έχει συνασπίσει γύρω του πολλά μικρότερα κόμματα. Η εκλογική αναμέτρηση έχει πραγματοποιηθεί με αρκετές αντεγκλήσεις και βίαια επεισόδια μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος, να χάνει τη ζωή του σ΄ ανταλλαγή πυρών με οπαδούς των Δημοκρατικών. Σε «ρυθμιστή» θέλει να εξελιχθεί το κόμμα LSI, του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ράμα αρχικά, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλο του.
Στον συνασπισμό κομμάτων από το Δημοκρατικό Κόμμα κατά του Έντι Ράμα, έχει συνταχθεί και το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, με τον επικεφαλής του Βαγγέλη Ντούλε, να κατέρχεται στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων, σ’ εκλόγιμη θέση. Αντιθέτως το μικρό μειονοτικό κόμμα ΕΕΜ-MEGA, συνεχίζει τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα, με το στέλεχός του Νίκο Κούρη να τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα.
Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τους Αλβανούς πολίτες που ζουν εκτός χώρας και θα ταξιδέψουν στην Αλβανία για να ψηφίσουν, καθώς ο Έντι Ράμα επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους περάσουν τα σύνορα. Η κίνηση αυτή, εκτιμάται απ’ οργανώσεις ομογενών αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, πως αποσκοπεί στην παρεμπόδιση όσων Αλβανών πολιτών θα θελήσουν να ταξιδέψουν από τη χώρα μας ώστε να ψηφίσουν την Κυριακή.
Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι έχουν ως μοναδικό πρόγραμμα και μοναδικό κοινό σημείο την ιδέα να «δώσουν μια τελική μάχη εναντίον του πρωθυπουργού» και ζητάει χρόνο για να τελειώσει τα προγράμματα υποδομών που εμποδίσθηκαν από την πανδημία, να συνεχίσει την ανοικοδόμηση των χιλιάδων κατοικιών που καταστράφηκαν από το σεισμό. Ο 56χρονος Ράμα ποντάρει σε μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, υποσχόμενος να εμβολιάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου 500.000 Αλβανούς έναντι ενός ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους.
Απέναντί του, η αντιπολίτευση υπόσχεται να δώσει ώθηση στην οικονομία υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις και κατηγορεί για όλα τον απερχόμενο πρωθυπουργό. «Ο Έντι Ράμα χειραγώγησε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, έβαλε χέρι στην οικονομία μαζί με μια φούχτα ανθρώπων, ελέγχει όλες τις εξουσίες και εμποδίζει τις ευρωπαϊκές προπτικές της Αλβανίας», υπογραμμίζει ο Λουλζίμ Μπάσα, 46 ετών, επικεφαλής των Δημοκρατικών. «Η αποχώρησή του είναι η μοναδική λύση για να απελευθερωθεί η Αλβανία».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα του προς τις αλβανικές εκλογές δείχνοντας την στήριξη του προς τον Έντι Ραμα, με την δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου στην πόλη Φιέρι, που χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας. Ολοκληρώθηκε μόλις σε μόλις δυόμισι μήνες, κόστισε 70 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 150 κλίνες και 6 κλινικές.