Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσε έναν αριθμό ρεκόρ παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και κατήγγειλε ότι έχουν αυξηθεί τα εμπόδια στη δουλειά των παρατηρητών του.
Το Κίεβο και οι εξεγερμένοι αλληλοκατηγορούνται εδώ και εβδομάδες ότι πολλαπλασιάζουν τις συγκρούσεις και η Μόσχα ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα προκαλώντας φόβους για μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης έκτασης.
«Ο αριθμός των παραβιάσεων, που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρονιάς και ήταν τρεις φορές πιο αυξημένος» απ' ό,τι τις 15 προηγούμενες ημέρες, αναφέρει ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ.
Η αποστολή, που είναι ανεπτυγμένη στη ζώνη της σύγκρουσης, εξέφρασε επίσης τη λύπη της για «μια σημαντική αύξηση των περιορισμών και των εμποδίων στην ελευθερία κινήσεών της» επισημαίνοντας πως εννέα πτήσεις στις δέκα των μη επανδρωμένων αεροπλάνων της μεγάλης ακτίνας δράσης «επλήγησαν από παρεμβολές», σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.
Η κατάσταση στο μέτωπο επιδεινώθηκε γρήγορα στην αρχή της χρονιάς. Μια κατάπαυση του πυρός είχε γίνει σεβαστή ευρέως κατά το δεύτερο μισό του 2020.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσάρτησε το 2014. Υποστηρίζει πως πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις που οφείλονται στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει μια αφορμή για να επιχειρήσει να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση.
Η Ρωσία, η οποία στηρίζει τους αυτονομιστές, προειδοποίησε πως θα σπεύσει σε βοήθεια των υπηκόων της σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης. Η Ρωσία έχει διανείμει εκατοντάδες χιλιάδες ρωσικά διαβατήρια στις ζώνες που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Η κρίση αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους από το 2014, ενώ οι εκτοπισμένοι φθάνουν σχεδόν το ενάμισι εκατομμύριο.
Η ένταση των μαχών μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ το 2015, όμως η πολιτική διευθέτηση της κρίσης δεν προχωρεί.