ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:45:39 DATA
covid-19-metallaxi-koronoios
Φώτο: Shutterstock

Οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία μετά το εξιτήριο από κορονοϊό

Μολονότι η νόσος Covid-19 είναι πιο γνωστή για τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί, επίσης, να επηρεάσει άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ.

Οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία λόγω κορονοϊού εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά βλαβών σε διάφορα όργανα του σώματός τους («πολυοργανική δυσλειτουργία») σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Μολονότι η νόσος Covid-19 είναι πιο γνωστή για τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί, επίσης, να επηρεάσει άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ. Αρκετά ανεξήγητα συμπτώματα που συνεχίζονται για αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη θεωρούνται μέρος του λεγόμενου «συνδρόμου μετά-Covid-19» ή «μακράς Covid».

Οι ερευνητές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του UCL, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 47.800 άτομα με μέση ηλικία 65 ετών, που νοσηλεύθηκαν λόγω κορονοϊού στα βρετανικά νοσοκομεία και πήραν εξιτήριο μετά τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες από το εξιτήριο σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους δέκα είχε πεθάνει. Η πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν τετραπλάσια και οκταπλάσια, αντίστοιχα, για τους ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η «ψαλίδα» στις πιθανότητες πολυοργανικής δυσλειτουργίας ανάμεσα στους ασθενείς με Covid-19 και στον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μεγαλύτερη στους ανθρώπους κάτω των 70 ετών, σε σχέση με τους άνω των 70 ετών. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική η συνεισφορά των μονοκλωνικών θεραπειών έναντι του κορονοϊού

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» την λοίμωξη από κορονοϊό

Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.