ΓΔ: 2002.91 -0.42% Τζίρος: 176.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κτίριο Μαδρίτης Ισπανία
Το εμβληματικό κτίριο στη Μαδρίτη με σημαίες Ισπανίας, διάσημο τουριστικό αξιοθέατο.

Στη Μαδρίτη η διάσκεψη για το κλίμα COP25

Μετά την ακύρωση της διοργάνωσης της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα COP25 το Δεκέμβριο στη Χιλή, λόγω της γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής, πρόθυμη δηλώνει η Ισπανία να πάρει τη θέση της.

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε να φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, τη COP25, στη θέση της Χιλής, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διοργάνωση λόγω της κοινωνικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα η Μαδρίτη και το Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ "προσφέρθηκε να οργανώσει την COP25 στη Μαδρίτη τις ίδιες ημερομηνίες στις οποίες είχε προγραμματιστεί η διάσκεψη στη Χιλή, δηλαδή από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου".

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Σάντσεθ, που ετοιμάζεται για νέες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, έκανε την πρόταση αυτή "λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει και της σημασίας να εξασφαλιστεί ότι η COP25 θα διεξαχθεί κανονικά", έπειτα από προετοιμασίες δέκα μηνών.

Σχεδόν 25.000 εκπρόσωποι, ανάμεσά τους η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναμένονταν στο Σαντιάγο από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου για τη COP25.

Η Χιλή είχε δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει τη διοργάνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ, μετά την υποχώρηση της Βραζιλίας, η οποία αρνήθηκε στον απόηχο της εκλογής του ακροδεξιού προέδρου Χαΐρ Μπολσονάρου που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

Ο ΟΗΕ "μελετά τις εναλλακτικές" για τη διοργάνωση της διάσκεψης, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε επίσης χθες ότι η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει ούτε τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο οποίο μετέχουν οι χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία και που θα πραγματοποιείτο στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Η ακύρωση των δύο διασκέψεων ήταν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Χιλής, η οποία θεωρείται μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Ωστόσο, από τις 18 Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλίων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, κινδυνεύει να συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα κόμμα να λαμβάνει απόλυτη πλειοψηφία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Κόκκινος συναγερμός για ισχυρές βροχές στα παράλια Αλικάντε

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για καταρρακτώδεις βροχές από αύριο στα παράλια του Αλικάντε και της Μούρθια, προειδοποιώντας για ακραίο κίνδυνο πλημμυρών και καλώντας για τήρηση οδηγιών.
Πλημμυρισμένος δρόμος Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρές βροχές στη Βαλένθια, κόκκινος συναγερμός στην Ισπανία

Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Βαλένθια και άλλες περιοχές της ανατολικής Ισπανίας λόγω έντονων βροχοπτώσεων τη νύχτα, χωρίς σοβαρές ζημιές. Η AEMET διατήρησε αυξημένη ετοιμότητα παρά τη σταδιακή υποχώρηση του κινδύνου σε άλλες περιοχές.
Φωτιά στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

METEO: Ελλάδα και Ισπανία με τη χειρότερη ποιότητα αέρα από πυρκαγιές

Το καλοκαίρι του 2025, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές επιδείνωσαν σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε περιοχές της Μεσογείου, με Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα να καταγράφουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις PM10, σύμφωνα με το METEO/EAA.