ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στη Μαδρίτη η διάσκεψη για το κλίμα COP25

Μετά την ακύρωση της διοργάνωσης της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα COP25 το Δεκέμβριο στη Χιλή, λόγω της γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής, πρόθυμη δηλώνει η Ισπανία να πάρει τη θέση της.

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε να φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο στη Μαδρίτη τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, τη COP25, στη θέση της Χιλής, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει τη διοργάνωση λόγω της κοινωνικής κρίσης που συγκλονίζει τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα η Μαδρίτη και το Σαντιάγο.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ "προσφέρθηκε να οργανώσει την COP25 στη Μαδρίτη τις ίδιες ημερομηνίες στις οποίες είχε προγραμματιστεί η διάσκεψη στη Χιλή, δηλαδή από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου".

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Σάντσεθ, που ετοιμάζεται για νέες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, έκανε την πρόταση αυτή "λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που απομένει και της σημασίας να εξασφαλιστεί ότι η COP25 θα διεξαχθεί κανονικά", έπειτα από προετοιμασίες δέκα μηνών.

Σχεδόν 25.000 εκπρόσωποι, ανάμεσά τους η Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναμένονταν στο Σαντιάγο από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου για τη COP25.

Η Χιλή είχε δηλώσει πρόθυμη να αναλάβει τη διοργάνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ, μετά την υποχώρηση της Βραζιλίας, η οποία αρνήθηκε στον απόηχο της εκλογής του ακροδεξιού προέδρου Χαΐρ Μπολσονάρου που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

Ο ΟΗΕ "μελετά τις εναλλακτικές" για τη διοργάνωση της διάσκεψης, όπως έγινε σήμερα γνωστό.

Ο πρόεδρος της Χιλής ανακοίνωσε επίσης χθες ότι η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει ούτε τη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο οποίο μετέχουν οι χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία και που θα πραγματοποιείτο στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

Η ακύρωση των δύο διασκέψεων ήταν βαρύ πλήγμα για την εικόνα της Χιλής, η οποία θεωρείται μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Ωστόσο, από τις 18 Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που έχει προκαλέσει τον θάνατο 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλίων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, κινδυνεύει να συνεχίζει να προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κανένα κόμμα να λαμβάνει απόλυτη πλειοψηφία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθια παραδέχθηκε ότι έγιναν «λάθη»

Τα περισσότερα από τα θύματα -216 άνθρωποι- καταμετρήθηκαν στην περιοχή της Βαλένθια, 7 στην γειτονική Καστίγια-Λα Μάντσα και 1 στην Ανδαλουσία. Ο Κάρλος Μαθόν επιβεβαίωσε ότι μένουν 16 αγνοούμενοι στην περιοχή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόκκινος συναγερμός στην Ισπανία από τις νέες σφοδρές βρoχοπτώσεις

Τα πτώματα του Ρούμπεν και του Ιζάν Ματίας Καλαταγιούντ, ηλικίας 3 και 5 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν σε ξεχωριστά σημεία κοντά στην Καταρόχα, σχεδόν 10 χιλιόμετρα από το σπίτι τους στο Τόρεντ, προάστιο της πόλης της Βαλένθια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ανέβηκε στους 93 ο αριθμός των αγνοουμένων από τις πλημμύρες

Μπροστά στο εύρος της καταστροφής, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε κατεπείγουσα βοήθεια 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να χορηγηθεί απευθείας βοήθεια σε πλημμυροπαθείς κατοίκους.