ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Κίνα: Καθιερώνει «διαβατήριο υγείας» για τα διεθνή ταξίδια των πολιτών

Μέσω εφαρμογής για smartphone θα μπορούν οι Κινέζοι να επιδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους, πρωτοβουλία που ίσως βοηθήσει στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας.

Η Κίνα καθιέρωσε για τους πολίτες της το ψηφιακό διαβατήριο, το οποίο τους επιτρέπει να αποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους σε ταξίδια προς ή από το εξωτερικό, πράγμα που ίσως συμβάλλει στο ευρύτερο άνοιγμα των κινεζικών συνόρων.

Το «πιστοποιητικό υγείας για τα διεθνή ταξίδια» είναι εφαρμογή για smartphone, η οποία επιδεικνύει και πιστοποιεί υγειονομικά δεδομένα των επιβατών, όπως τα τεστ τους για την COVID-19 (PCR ή αντισωμάτων) ή η κατάστασή τους όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Προς το παρόν η χρήση της εφαρμογής αυτής δεν είναι υποχρεωτική, ενώ αφορά μόνο τους Κινέζους.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα τους «προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία» στα ταξίδια τους «στον βαθμό που θα συναφθούν συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών υγείας ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες», σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η εφαρμογή έχει στόχο «να προωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να διευκολύνει τη διέλευση των συνόρων», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Στην ανακοίνωση αυτή, βέβαια, δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα οφέλη που προσφέρει, ούτε αν σκοπεύουν να το αναγνωρίσουν άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθιερώσουν παρόμοια συστήματα. Στην ΕΕ, η ιδέα του «πράσινου διαβατηρίου» θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου.

Με εξαίρεση τοπικές εστίες, η Κίνα έχει σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από την COVID-19 από την άνοιξη του 2020 χάρη σε lockdown, μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους, τη γενικευμένη χρήση προστατευτικής μάσκας και στις καραντίνες που επιβάλλει κατά την είσοδο στη χώρα.

Το νέο κινεζικό διαβατήριο υγείας, η λειτουργία του οποίου άρχισε χθες Δευτέρα μέσω μίνι-προγράμματος ενσωματωμένου στην δημοφιλή εφαρμογή WeChat, μπορεί επίσης να εκτυπώνεται σε χαρτί.

Από τα τέλη του Μαρτίου του 2020, η Κίνα επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της βασικά σε Κινέζους και περιορισμένο αριθμό ξένων. Έχει, εξάλλου, μειώσει σημαντικά τις διεθνείς πτήσεις.

Μεταξύ των ξένων, μόνο διπλωμάτες, παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου ή ακόμη άνθρωποι που έχουν έγκυρη άδεια παραμονής και εργασίας μπορούν να εισέλθουν στη χώρα υπό όρους.

Όλοι οι ταξιδιώτες, Κινέζοι και ξένοι, οφείλουν εξάλλου να τίθενται, κατά την άφιξή τους, σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στο Πεκίνο από την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με υψηλό έξι μηνών στα νέα κρούσματα

Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχει λάβει η χώρα, εξάρσεις κορονοϊού εμφανίζονται σε περισσότερες περιοχές, με τις Αρχές να αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο των πρακτικών στην οικονομία.
ereuna, epistimi, farmaka
ΔΙΕΘΝΗ

Στις 17 Νοεμβρίου 2019 καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό κορονοϊού

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντ, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Ρόμπερτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να κάνουν τους υπολογισμούς τους.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 20 εκατ. κατοίκους εμβολιάζει η Κίνα σε ημερήσια βάση

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσα στο 2021 και έως πέντε δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Έναν χρόνο μετά, γρίφος παραμένει ακόμα η προέλευση της Covid-19

Μολονότι είναι σαφές πως η επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη μεγάλη αγορά Χουανάν της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, η προέλευση του νέου κορονοϊού δεν εντοπίζεται ωστόσο απαραιτήτως εκεί.