ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κινεζική οικονομία και δολάριο
Φωτογραφία Shutterstock

Κίνα: Πάνω από το 6% ο στόχος για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021

Αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού κατά 209 δισ. δολάρια, προβλέπει η ετήσια απολογιστική έκθεση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ.

Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει ως στόχο, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξής της το 2021 να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, παρουσιάζοντας την ετήσια απολογιστική έκθεσή του κατά την έναρξη των φετινών εργασιών του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Το Πεκίνο δεν είχε ορίσει στόχο για την ανάπτυξη πέρυσι, εξαιτίας των αβεβαιοτήτων που είχε εγείρει η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ακόμη, η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο ο πληθωρισμός να κυμανθεί περί το 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα περί το 3,2% του ΑΕΠ, είπε ο κ. Λι.

Το 2020, ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε οριστεί στο 3,5% και το έλλειμμα είχε οριστεί πως θα ξεπερνούσε για λίγο το 3,6%.

Η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Κίνας θα παραμείνει μονοψήφια το 2021, αλλά θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι, θα ανέλθει στο 6,8% (ο στόχος ήταν αύξηση 6,6% το 2020), σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, κατά την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου.

Το ποσό που ορίστηκε ως φετινός στόχος θα ανέλθει σε 1,35 τρισεκ. γιούαν (209 δισεκ. δολάρια), κατά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

EE: Νέα στρατηγική AI για ανεξαρτησία από ΗΠΑ και Κίνα

Η ΕΕ σχεδιάζει νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύοντας να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα, με έμφαση στους τομείς υγείας, άμυνας και βιομηχανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λεκορνί δεσμεύεται να μην ενεργοποιήσει άρθρο για τον προϋπολογισμό

Ο πρωθυπουργός Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνί δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος στον προϋπολογισμό, επιδιώκοντας να αποφύγει πρόταση μομφής και να περιορίσει το δημόσιο χρέος που φτάνει το 114% του ΑΕΠ.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πάνω από 5.300 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο, οι κινεζικές επιχειρήσεις AI ξεπέρασαν τις 5.300, καλύπτοντας το 15% παγκοσμίως. Ο κλάδος ξεπέρασε κεφαλαιοποίηση 900 δισ. γιουάν, με ετήσια αύξηση 24%. Ισχυρή ανάπτυξη σημείωσαν τα έσοδα υποδομών, μοντέλων και εφαρμογών το 2024.