ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έκκληση Μεξικού - Αργεντινής για αύξηση προμηθειών εμβολίων σε φτωχές χώρες

Σύμφωνα με την ομάδας έρευνας Our World In Data, η οποία εδρεύει στην Οξφόρδη, το Μεξικό έχει χορηγήσει ως εδώ 1,3 εμβόλιο ανά 100 κατοίκους και η Αργεντινή 1,6.

Οι πρόεδροι του Μεξικού και της Αργεντινής άσκησαν από κοινού χθες Τρίτη πίεση στα Ηνωμένα Έθνη και στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να αυξήσουν την πρόσβαση φτωχότερων κρατών στα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, καθώς η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι εδώ είναι ακόμη πολύ ανεπαρκής, όπως έκριναν.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΟΗΕ που έχει σκοπό να εγγυηθεί πως οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν εμβόλια δεν έχει να επιδείξει παρά πολύ μικρό αποτέλεσμα: το 80% των προμηθειών συγκεντρώνεται σε 10 χώρες, εξήγησε, χαρακτηρίζοντας «εντελώς άδικο» το γεγονός.

«Εκείνη η οικουμενική αδελφοσύνη τι απέγινε;» διερωτήθηκε ο μεξικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον αργεντινό ομόλογό του Αλμπέρτο Φερνάντες, που επισκέπτεται το Μεξικό.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει, διότι αυτή τη στιγμή μοιάζει με βάζο για λουλούδια, σαν στοιχείο διακόσμησης», πρόσθεσε δηκτικά ο κ. Λόπες Ομπραδόρ.

Ο κ. Φερνάντες συντάχθηκε με την άποψη του μεξικανού ομολόγου του, σημειώνοντας ότι ασκεί πίεση μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου τα εμβόλια να χαρακτηριστούν «παγκόσμιο κοινό αγαθό» από την Ομάδα των Είκοσι (G20), στην οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με την ομάδας έρευνας Our World In Data, η οποία εδρεύει στην Οξφόρδη, το Μεξικό έχει χορηγήσει ως εδώ 1,3 εμβόλιο ανά 100 κατοίκους, η Αργεντινή 1,6. Συγκριτικά, η Βρετανία έχει χορηγήσει 27,0 ανά 100 κατοίκους, οι ΗΠΑ 19,2. Ο παγκόσμιος μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 2,7/100, σύμφωνα με τα δεδομένα της ομάδας.

Οι ολοένα οξύτερες ανισότητες ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια προκαλούν επικρίσεις, κατά τις οποίες σχεδόν όλες οι χώρες, εξαιρουμένων μόνο των πιο πλούσιων στον κόσμο, θα αναγκαστούν να περιμένουν μήνες, αν όχι χρόνια, προτού μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανοσοποίηση των πληθυσμών τους.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ κατηγόρησε τις πλουσιότερες χώρες ότι «αποθησαυρίζουν» δόσεις εμβολίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Μαρσέλο Εμπράρδ, εξέφρασε ανησυχία για αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Εμπράρδ τόνισε πως η μεξικανική κυβέρνηση αισθάνεται απόγνωση καθώς δεν έχουν ακόμη φθάσει εμβόλια στη χώρα μέσω τιυ COVAX, του μηχανισμού του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει σκοπό να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Αργεντινής επικρίνονται ιδίως για τον αργό ρυθμό καθώς και άλλες διαστάσεις των εκστρατειών ανοσοποίησης που διεξάγουν. Εξάλλου, το κοινό σχέδιό τους να προχωρήσουν στην παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca και να το διανείμουν σε όλη την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής δεν έχει φέρει καρπούς μέχρι εδώ.

Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε χθες ότι οι πρώτες δόσεις του προϊόντος της AstraZeneca θα αρχίσουν να διανέμονται αρχές Απριλίου. Ως εδώ, οι κυβερνήσεις του ιδίου και του αργεντινού ομολόγου έλεγαν πως η διανομή θα ξεκίναγε τον Μάρτιο.

Ο κ. Φερνάντες βρίσκεται στην άμυνα μετά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για προνομιακούς εμβολιασμούς προσωπικοτήτων προσκείμενων στην κυβέρνησή του, που τον ανάγκασε να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Υγείας. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επίσης αμύνεται βαλλόμενος για τις καθυστερήσεις στην άφιξη δόσεων εμβολίων.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσφατα είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, επικρίνεται επίσης διότι αρνείται να φοράει μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του. Δεν έβαλε ούτε στη συνάντησή του με τον κ. Φερνάντες, που αντίθετα φορούσε μάσκα χθες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική η συνεισφορά των μονοκλωνικών θεραπειών έναντι του κορονοϊού

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» την λοίμωξη από κορονοϊό

Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.