ΓΔ: 1468.01 -0.08% Τζίρος: 60.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού

Μπορεί η πανδημία της Covid-19 να παραμένει απειλητική και οι ειδικοί να προειδοποιούν για ένα τρίτο κύμα, ωστόσο χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε χαλάρωση μερικών περιοριστικών μέτρων.

Χαλάρωση κάποιων από τα μέτρα που έχουν επιβάλει για την προστασία από τον κορονοϊό, προγραμματίζουν αυτή την εβδομάδα χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ. Ωστόσο η πανδημία της Covid-19 παραμένει απειλητική, καθώς ειδικοί κάνουν λόγο για ένα ισχυρό τρίτο κύμα.

Στην Αυστρία το lockdown χαλαρώνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, των μουσείων και των καταστημάτων. Ανάμεσα στα καταστήματα που ανοίγουν είναι και τα κομμωτήρια, αλλά μόνο για πελάτισσες και πελάτες με πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Στην Ολλανδία λειτουργούν και πάλι από σήμερα οι παιδικοί σταθμοί και τα Δημοτικά σχολεία. Το Σάββατο η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομύριο επιβεβαιωμένες μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας.

Στη Ρουμανία ξανανοίγουν αυτή την εβδομάδα τα σχολεία.

Η Σλοβενία ανοίγει και πάλι τα χιονοδρομικά κέντρα και μερικά καταστήματα, ενώ χαλάρωσε τους περιορισμούς που επιβάλλει σε όσους εισέρχονται στη χώρα.

Στη Δανία ανοίγουν και πάλι τα Δημοτικά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, μείωση των νέων μολύνσεων Covid-19 για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ωστόσο στη χώρα ισχύει αυστηρό lockdown. Οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί, τα μπαρ και τα εστιατόρια απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες στους χώρους τους και ισχύει αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι Γάλλοι τουρίστες έχουν αρχίσει να περνούν τα σύνορα με την Ισπανία με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοικτά και ο κόσμος μπορεί να μένει έξω μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας δέχονται ισχυρή πίεση εξαιτίας της πανδημίας, απέρριψε την προσφορά της ισπανικής περιφέρειας της Γαλικίας να βοηθήσει υποδεχόμενη ασθενείς, λέγοντας πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στην Τσεχία, η υπουργός Εργασίας Γιάνα Μαλακόβα έκανε έκκληση να ανοίξουν τα σχολεία υποστηρίζοντας πως οι συνέπειες της πανδημίας είναι χειρότερες απ' αυτές του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. «Ακόμη και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε προκαλέσει τόσες αναταράξεις όσες τη Covid. Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως δεν θα θεσπίσει διαβατήρια εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο οι πολίτες θα μπορούν να ζητούν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον γιατρό τους, αν τη χρειάζονται για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

Το Ισραήλ άρχισε να βγαίνει από το τρίτο lockdown που είχε επιβάλει με φόντο μια επιθετική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού του. Τα κομμωτήρια άνοιξαν και πάλι στη χώρα, οι πελάτες επέστρεψαν σε ορισμένα καταστήματα και οι πολίτες μπορούν πλέον να επεκτείνουν τις μετακινήσεις τους πέραν του ενός χιλιομέτρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.