ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
ereuna, epistimi, farmaka
Φώτο: Shutterstock

Η κολχικίνη μειώνει την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μειωμένη ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου και η συντόμευση της νοσηλείας δεν είναι καλά μόνο για τους ασθενείς, αλλά και το σύστημα υγείας μιας χώρας, αφού μειώνεται το κόστος θεραπείας και η ανάγκη για κλίνες στα νοσοκομεία.

Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται κατά της ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για θεραπεία των ασθενών με οξυγόνο και επίσης να συντομευθεί η παραμονή τους στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μια νέα μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική μελέτη στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κολχικίνη - την αξία της οποίας κατά του κορονοϊού έχουν ήδη αναδείξει Έλληνες επιστήμονες - αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αξίζει να προστεθεί στη συνήθη θεραπεία για νοσηλευόμενους με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη Covid-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρενέ Ολιβέιρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "RMD Open", δοκίμασαν την κολχικίνη σε 72 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έκαναν τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη του εν λόγω φαρμάκου, ενώ οι υπόλοιποι τη συνήθη θεραπεία με προσθήκη εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο).

Διαπιστώθηκε ότι η μέση διάρκεια θεραπείας με οξυγόνο ήταν τέσσερις μέρες για την ομάδα της κολχικίνης και 6,5 μέρες για την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο). Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν επτά μέρες για τους ασθενείς που πήραν κολχικίνη, έναντι εννέα ημερών για όσους πήραν το πλασίμπο. Έως την έβδομη μέρα μόνο το 9% των ασθενών που είχαν πάρει κολχικίνη, χρειάζονταν οξυγόνο, έναντι ποσοστού 42% στην ομάδα ελέγχου.

Δύο ασθενείς πέθαναν από την ομάδα του πλασίμπο και κανένας από την ομάδα της κολχικίνης. Η τελευταία ήταν ασφαλής, καλά ανεκτή από τους ασθενείς και με λίγες μόνο παρενέργειες (συχνότερη η διάρροια).

Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία και πρόληψη καταστάσεων συστημικής φλεγμονής, όπως η ουρική αρθρίτιδα. Η εκτεταμένη φλεγμονή αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό της μέτριας έως σοβαρής Covid-19. Μέτρια σοβαρότητας θεωρείται η λοίμωξη που προκαλεί πυρετό, αναπνευστική δυσκολία και πνευμονία, ενώ σοβαρή όταν, πέρα από τα προηγούμενα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη οξυγόνου στον ασθενή (κορεσμός κάτω από 92%). Η στάνταρντ θεραπεία που εφάρμοσαν οι Βραζιλιάνοι γιατροί και στην οποία πρόσθεσαν εναλλακτικά την κολχικίνη ή το πλασίμπο, ήταν το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η ηπαρίνη και το στεροειδές μεθυλπρεδνιζολόνη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν τον μικρό αριθμό συμμετεχόντων στη δοκιμή τους και την αδυναμία τους να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα κατά πόσο η κολχικίνη μειώνει τον κίνδυνο για εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θάνατο, κάτι πάντως πιθανό. Ούτε είναι απολύτως σαφές, όπως είπαν, μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού το εν λόγω φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη Covid-19. Όπως ανέφεραν, «είναι πολύ απίθανο» η κολχικίνη να έχει άμεσες αντιικές ιδιότητες, αλλά φαίνεται να μετριάζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να αποτρέπει τις βλάβες στα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων.

Πάντως, τόνισαν ότι «όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός της δράσης της, η κολχικίνη φαίνεται να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19», επισημαίνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, π.χ. στην καρδιά, στο ήπαρ ή στο ανοσοποιητικό σύστημα, αντίθετα με άλλα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί κατά του κορονοϊού. Πρόσθεσαν ότι η μειωμένη ανάγκη για χορήγηση οξυγόνου και η συντόμευση της νοσηλείας δεν είναι καλά μόνο για τους ασθενείς, αλλά και το σύστημα υγείας μιας χώρας, αφού μειώνεται το κόστος θεραπείας και η ανάγκη για κλίνες στα νοσοκομεία, λαμβανομένου επίσης υπόψη ότι δεν πρόκειται για ακριβό φάρμακο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios-meth-nosokomeio
ΔΙΕΘΝΗ

Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για νοσηλευόμενους με Covid

Έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Παραμένει ασαφές με ποιο μηχανισμό οι ασθενείς εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.
emvolio, emvoliasmoi, ilikiomenoi, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Κατά 94% μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους εμβολιασμένους άνω των 65

Ως πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος, όταν έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να έχει αναπτυχθεί στο μεταξύ η ανοσία στον οργανισμό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Μια δόση εμβολίου μειώνει 50% την μετάδοση του κορονοϊού εντός σπιτιού

Μείωση κατά 38% - 49% της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό μετά από την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca.
ΔΙΕΘΝΗ

Περιττή τελικά η συχνή απολύμανση των επιφανειών για τον κορονοϊό

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορονοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότεροι θάνατοι από Covid -19 σε ηλιόλουστες περιοχές δείχνει έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας και έκθεσης στις ακτίνες UVA έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους ζουν σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικές δοκιμές νέου φαρμάκου για την Covid -19 στις ΗΠΑ

Το φάρμακο μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρία το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.