ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ποινική έρευνα για να επιστρέψει η Βουλγαρία 6 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης τόνισε ότι τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε έρευνα κατά του βουλγαρικού υπουργείου, μετά από καταγγελίες για απάτη και υπεξαίρεση επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέστησε σήμερα την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας για «κατάχρηση εξουσίας» αναφορικά με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για αγορά οχημάτων για τη βουλγαρική αστυνομία και την ανάκτηση από τις Βρυξέλλες ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η OLAF τόνισε σε ανακοίνωση ότι τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε έρευνα κατά του βουλγαρικού υπουργείου, μετά από καταγγελίες για απάτη και υπεξαίρεση επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ενώ έλαβε ευρωπαϊκή επιχορήγηση για την αγορά 350 καινούργιων οχημάτων παντός εδάφους για την αστυνομία, το βουλγαρικό υπουργείο «παραβίασε τους όρους» της συμφωνίας επιχορήγησής του, αγοράζοντας αντ' αυτού μεταχειρισμένα SUV, τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η OLAF συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτήσει 5,95 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας και παράλληλα στο γραφείο της εισαγγελικής αρχής της Βουλγαρίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για «κατάχρηση εξουσίας προς όφελος τρίτου» εναντίον αξιωματούχων του υπουργείου.

«Χειραγωγούμενες προσκλήσεις υποβολής προσφορών που επέτρεψαν σε πιθανούς απατεώνες να γεμίσουν τις τσέπες τους εις βάρος των πολιτών είναι ένα τυπικό παράδειγμα απάτης που οι ερευνητές της OLAF βλέπουν πολύ συχνά», παρατήρησε ο Βίλε Ιτάλα, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι μια δημόσια υπηρεσία τόσο ζωτικής σημασίας όσο η αστυνομία ενδέχεται να έπεσε θύμα αυτού του είδους δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.

Η OLAF, η οποία διαθέτει ομάδες εμπειρογνωμόνων, δεν έχει από μόνη της τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις. Διαβιβάζει τα αποτελέσματα των ερευνών της στις εθνικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν να κινήσουν ποινικές διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ζητά περικοπές στον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι διαφωνίες για το ύψος του νέου 7ετούς προϋπολογισμού ΕΕ παραμένουν έντονες. Βόρειες χώρες αντιδρούν σε μεγάλη αύξηση, ζητώντας περικοπές. Η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει συμφωνία έως τα τέλη 2026, ώστε να αρχίσουν χρηματοδοτήσεις το 2028.
Νικόλας Φαραντούρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Φαραντούρης απαντά για τη μετάθεση της συζύγου του στη ΜΕΑ

Ο Νικόλας Φαραντούρης τονίζει πως η απόσπαση της συζύγου του στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ ήταν απολύτως νόμιμη, καθώς πληροί όλα τα προσόντα και ανάγκες του φορέα, ενώ εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις και δημοσιεύθηκαν κανονικά.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η γεωργία στην Ευρώπη γίνεται γεωπολιτικό εργαλείο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς θέτει ως στόχο τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον πρωτογενή τομέα έως την Προεδρία της ΕΕ το 2027, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Απαιτούνται κι άλλα μέτρα λόγω ουρών στα αεροδρόμια της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε πως χρειάζονται ακόμη βήματα για να λυθούν τα προβλήματα με τους αυτοματοποιημένους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, που έχουν φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων

Ο Κ. Πιερρακάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες τη δημιουργία κεντρικής ευρωπαϊκής δημοπρασίας συχνοτήτων, αντί για 27 εθνικές, για ενίσχυση του κλάδου και απελευθέρωση πόρων, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.