Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να δήλωνε υπερήφανος για τα επιτεύγματά του στην οικονομία, όμως η κακή διαχείριση της πανδημίας, που έφερε μεγάλη ύφεση το 2020, «κηλίδωσε» την κληρονομιά του και προκάλεσε απώλειες περισσότερων από 10 εκατομμύρια θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να κλείσει τη θητεία του με το χαμηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από όλους τους μεταπολεμικούς προέδρους, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody's.
Ειδικότερα, ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επί Τραμπ ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1% ετησίως κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ο Τραμπ βρισκόταν στο Λευκό Οίκο, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο άνω του 3% που είχαν πετύχει οι 12 προηγούμενοι πρόεδροι της χώρας από την εποχή του Χάρι Τρούμαν και μετά. Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν ακόμη μεγαλύτερη επί εποχής Ομπάμα, ο οποίος αντιμετώπισε και μία παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η απασχόληση πήρε επίσης την «κάτω βόλτα» επί Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τραμπ κληρονόμησε από τον Ομπάμα μια οικονομία με ποσοστό ανεργίας 4,7% με σταθερή πτωτική τάση και αφήνει πλέον ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει στο 6,7% και εκατομμύρια ακόμη ανέργους που δεν υπολογίζονται στα επίσημα στοιχεία.
Πώς πήγε η αμερικανική οικονομία με τους προέδρους της μεταπολεμικής περιόδου
Φυσικά, η οικονομία των ΗΠΑ (όπως και όλες οι οικονομίες) δέχτηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η διαχείριση Τραμπ όχι μόνο δεν κατάφερε να φέρει θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά ούτε καν μπόρεσε να συγκρατήσει την υγειονομική κρίση.
Χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Αυστραλία, η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έκλεισαν επιθετικά τις οικονομίες τους όταν ο ιός τις χτύπησε για πρώτη φορά, προχώρησαν σε μαζικά τεστ και τελικά οι οικονομίες τους επέστρεψαν γρήγορα και δυναμικά σε πιο θετικό βηματισμό. Η Κίνα μάλιστα ανακάμπτει πλήρως από την ύφεση που υπέστη πέρυσι τέτοια περίοδο.
Αντίθετα, ο Τραμπ είπε όχι στα μαζικά lockdown κι έτσι τα κρούσματα συνέχισαν να εκτοξεύονται, στη συνέχεια απαξίωσε την ανάγκη των τεστ και έκανε πολιτικό ζήτημα τη χρήση της μάσκας. Ακόμα και οι εμβολιασμοί κινήθηκαν σε χαμηλότερες ταχύτητες από αυτές που ήλπιζαν οι αρχές. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι σε πλήρη έξαρση στη χώρα που καταγράφει υψηλά ποσοστά θανάτων.
Η οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν σε ακόμα χειρότερη θέση από τη σημερινή χωρίς τη μεγάλη υποστήριξη που δόθηκε από την Fed που διατήρησε τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ ήταν πολύ επεκτατική, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 2019 η ανάπτυξη ήταν αρκετά ισχυρή, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτιναχθεί από το 105% της περιόδου Ομπάμα στο 127,4%.
Ακόμα κι αν δεν υπήρχε πανδημία, η οικονομία θα αγωνιζόταν να «αναπνεύσει» με τις πολιτικές Τραμπ, ειδικά σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο. Η σκληρή κόντρα με την Κίνα και την Ευρώπη είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα πριν ακόμα η πανδημία σαρώσει τα πάντα.
Επιπλέον, οι πολιτικές του Τραμπ αναφορικά με τη μετανάστευση, μείωσαν τις μεταναστευτικές εισροές κατά 50%, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις, καθώς οι μετανάστες οδηγούν την αύξηση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εφαρμόσει πολύ διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Μετανάστευση, κλίμα, διεθνείς σχέσεις και στήριξη της οικονομίας είναι ήδη ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου που έχει να σβήσει πολλές «φωτιές» που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του για ένα ευρύ σχέδιο στήριξης της οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Moody’s, αν εγκριθεί το μεγάλο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα οδηγήσει σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8% περίπου σε ετήσια βάση, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 εκτιμάται πως θα έχουν καλυφθεί οι 10 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα στο 2020.