Λιγότερες από τρεις εβδομάδες προτού παραδώσει τα ηνία στην ομάδα του Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέφερε ένα τελευταίο πλήγμα στον ΟΗΕ ψηφίζοντας κατά του προϋπολογισμού του οργανισμού εξαιτίας των διαφωνιών της για θέματα που αφορούν το Ιράν και το Ισραήλ.
Στο κλείσιμο της Γενικής Συνέλευσης οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα εκτός του Ισραήλ που καταψήφισε τον προϋπολογισμό των 3,231 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΟΗΕ για το 2021, τον οποίο ενέκριναν 167 χώρες.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ διαμαρτυρήθηκε κατά της ένταξης στον προϋπολογισμό μιας δαπάνης για τα έξοδα εκδήλωσης με την ευκαιρία της 20ης επετείου από τη σύνοδο του οργανισμού κατά του ρατσισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2001 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί από τη διάσκεψη αυτή καταγγέλλοντας ότι την αντι-ισραηλινή στάση των μουσουλμανικών χωρών. «Είκοσι χρόνια αργότερα δεν υπάρχει τίποτα να εγκρίνουμε ή να γιορτάσουμε στη Διακήρυξη του Ντέρμπαν. Είναι γεμάτη αντισημιτισμό και προκαταλήψεις εναντίον του Ισραήλ», κατήγγειλε η Κραφτ.
Οι χώρες - μέλη ενέκριναν ξεχωριστά απόφαση που στηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών της διάσκεψης του Ντέρμπαν. Η απόφαση πέρασε με 106 ψήφους υπέρ, 44 αποχές και 14 ψήφους κατά. Μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής διαμαρτυρήθηκε επίσης επειδή οι ΗΠΑ δεν είχαν τη στήριξη του οργανισμού τον Σεπτέμβριο όταν ζήτησαν να επανέλθουν σε ισχύ οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν για τις φερόμενες παραβιάσεις από την Τεχεράνη της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Κραφτ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ, με την Ουάσινγκτον να καλύπτει το 25% του προϋπολογισμού για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και να προσφέρει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του οργανισμού.
Με την εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα επιστρέψει σε μια πιο ομαλή συνεργασία με τον ΟΗΕ και ότι θα ακυρώσει τη διαδικασία αποχώρησής της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ επικρίνει για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία covid-19.