Ο διακεκριμένος Αμερικανός ανοσολόγος Άνθονι Φάουτσι προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι στην covid-19 μέσω των εμβολιασμών και θα επιστρέψουν «σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα», παρά τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Ο Φάουτσι έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης για την πανδημία που είχε με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος επεσήμανε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία, έχει βρεθεί και στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ. Το στέλεχος αυτό του κορονοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό, εντοπίστηκε πρώτη φορά την Τρίτη στο Κολοράντο.
«Φαίνεται ότι αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό», δήλωσε ο Φάουτσι. Ωστόσο όσοι έχουν προσβληθεί από άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 «δεν φαίνεται να επαναμολύνονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος», κάτι που σημαίνει ότι η ανοσία που έχουν αναπτύξει τους προστατεύει, πρόσθεσε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα και ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 θα είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του. Ωστόσο η εμφάνιση ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού καθιστά τον εμβολιασμό κατά της covid-19 πιο κρίσιμο.
Ο Φάουτσι δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα αρχικά προβλήματα στην εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεπεραστούν. «Καθώς μπαίνουμε στον Ιανουάριο υπάρχει η αίσθηση ότι θα ανεβάσουμε ταχύτητα και θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι αναμένει πως ο γενικός πληθυσμός στις ΗΠΑ θα μπορεί να εμβολιάζεται εφόσον το επιθυμεί ως τον Απρίλιο.
Αν υποθέσουμε ότι η ευρεία εκστρατεία εμβολιασμού προχωρήσει όπως πρέπει τον Μάιο, τον Ιούλιο και τον Ιούλιο «μόλις φτάσουμε στις αρχές του φθινοπώρου, θα έχουμε αρκετά καλή ανοσία αγέλης για να επιστρέψουμε σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα -σχολεία, θέατρα, εστιατόρια, αθλητικές εκδηλώσεις», τόνισε ο Φάουτσι.
Σχεδόν 190.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τετάρτη 3.927 θανάτους σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα (το προηγούμενο, 3.725 θάνατοι, καταγράφηκε την Τρίτη) στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Το ρεκόρ αυτό αύξησε σε 341.845 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το όριο των 340.000 θανάτων είχε ξεπεραστεί ήδη νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα).
Με 189.671 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες, η χώρα πλησιάζει πλέον με μεγάλα βήματα το όριο των 20 εκατομμυρίων μολύνσεων - ξεπέρασε τα 19 εκατομμύρια μόλις την Κυριακή. Η Ινδία, στη δεύτερη θέση, είναι πολύ πίσω, με 10,2 εκατ. κρούσματα.
Ο αριθμός των ασθενών με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, και προχθές Τρίτη είχε πλέον φθάσει τους 124.686, σύμφωνα με το COVID Tracking Project. Στη Νέα Υόρκη, οι ασθενείς στα νοσοκομεία αυξάνονται εκ νέου - έφθασαν τους 7.892 χθες- ενώ στην Καλιφόρνια, η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) φθάνει συχνά τελευταία το 100% σε ορισμένες περιοχές.