Η αποκάλυψη των FinCen Files για τις σκοτεινές ροές του ξεπλύματος χρήματος με τράπεζες κολοσσούς σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται εμπλεκόμενες, κινητοποίησε την χρηματοπιστωτική αγορά να λάβει τα περισσότερα μέτρα από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τόσο στις ΗΠΑ όσο στη Βρετανία.
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τα Panama Papers, περίπου 400 δημοσιογράφοι από 88 χώρες συμμετείχαν επί 16 μήνες στις έρευνες των εγγράφων της αμερικανικής εποπτικής αρχής FinCEN που συντονίστηκε από την διεθνή ερευνητική κοινοπραξία ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists). Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: μια άνευ προηγουμένου «ακτινογράφηση» των σκοτεινών διαδρομών των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τα έγγραφα (FinCen Papers), που ξεπερνούν τα 2.100, αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων από το ICIJ, η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια επίσημη έρευνα για την εποπτεία των βρετανικών τραπεζών, ενώ μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν μια ισχυρή πανευρωπαϊκή απάντηση, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την υπόθεση από την Ταϊλάνδη μέχρι την Λιβερία. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις οδήγησαν την Ουάσιγκτον στο να στοχεύσει στο πιο αποτελεσματικό εργαλείο που υπάρχει για το ξέπλυμα χρήματος. Τις ανώνυμες εταιρείες «φαντάσματα». Στις αρχές Δεκεμβρίου ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο με ισχυρή πλειοψηφία και από τα δυο κόμματος που ορίζει ότι όλες οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν τους ιδιοκτήτες τους (πραγματικοί δικαιούχοι).
Όπως αναφέρει το ICIJ, ο νέος νόμος για την διαφάνεια των επιχειρήσεων (Corporate Transparency Act) αποτελεί την πιο σημαντική μεταρρύθμιση για το ξέπλυμα χρήματος μετά την Patriot Act το 2001 και απαντά σε πολλά από τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα FinCEN Files που απέδειξαν την αναποτελεσματικότητα της εποπτείας της κυβέρνησης και τους χιλιάδες τρόπου που οι τράπεζες απέτυχαν να σταματήσουν τις ροές του «βρώμικου» χρήματος.
Ανάμεσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και το ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να πραγματοποιεί ετήσιες αναφορές για να εξηγήσει τον λόγο που πραγματοποίησε συμφωνίες που επέτρεψαν στις τράπεζες που είχαν παραβιάσει νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος, να αποφύγουν τη δίκη και πιθανές καταδίκες. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει επίσης να αναζητήσει νέες τεχνολογίες για να ανακαλύπτει γρηγορότερα την ροή βρώμικου χρήματος και να αυξήσει την επικοινωνία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Όσο για εκείνους που θα αποκαλύπτουν παρόμοιες παράνομες δραστηριότητες θα έχουν νέες ρυθμίσεις για την προστασία τους.
Οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πως θα αλλάξουν τους νόμους που απεδείχθησαν ανεπαρκείς για το ξέπλυμα χρήματος. Στις ΗΠΑ, μέλη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων εξέφρασαν την πεποίθηση πως πρέπει να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος τονίζοντας πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα συγκεντρώσει απόψεις από τους πολίτες και τους γνώστες της αγοράς για το πώς πρέπει να ανανεωθεί το Banking Secrecy Act του 1970 που τόσα χρόνια καθορίζει την πολιτική της χώρας για το ξέπλυμα χρήματος. Από τις 110 προτάσεις που συγκεντρώθηκαν από τράπεζες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και ακαδημαϊκούς κατέληξαν πως οι νόμοι κατά του ξεπλύματος χρήματος είναι απαρχαιωμένοι και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Από τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι στο Λονδίνο ανακοίνωναν τα σχέδια για να βελτιώσουν τον τρόπο που η Βρετανία συλλέγει τις πληροφορίες για τις εταιρείες που ενεργοποιούνται εντός των συνόρων της. Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν από τα FinCEN Files. Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόοδο που έχει καταγράψει η κυβέρνηση και το νομοθετικό πλαίσιο για να σταματήσει το ξέπλυμα χρήματος.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βουλευτές κάλεσαν να υπάρξει ένα ενοποιημένο πλαίσιο κανόνων και μια πιο ισχυρή εποπτεία υπό την μορφή μιας εποπτικής αρχής ή να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Χαρακτηριστικά ο Φιλανδός ευρωβουλευτής Eero Heinäluoma ανέφερε πως «οι νόμοι που υπάρχουν κατά του ξεπλύματος χρήματος απλά δεν λειτουργούν και πρόσθεσε πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι «σαν ελβετικό τυρί, γεμάτο με τρύπες».
Οι βελγικές τράπεζες πρότειναν την δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ύποπτες συναλλαγές ενώ οι αμερικανικές τράπεζες υποστήριξαν τον νόμο περί διαφάνειας που στοχεύει στις εταιρείες «φαντάσματα».
Σε άλλες χώρες όπως οι Σεϋχέλλες και η Λιβερία που αποτελούν «φορολογικούς παραδείσους» οι κυβερνήσεις τους δεσμεύτηκαν πως θα λάβουν μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος. Ακτιβιστές στο Νίγηρα συμπεριέλαβαν τις αποκαλύψεις των FinCEN Files σε αγωγή που κατέθεσαν σκοπεύοντας να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ανοίξει έρευνα για τα 120 εκατ. δολάρια που εξαφανίστηκαν από τα δημόσια ταμεία. Στην Ταϊλάνδη, οι ρυθμιστικές Αρχές ελέγχουν τις τέσσερις τοπικές τράπεζες που αναφέρονταν στις βρώμικες συναλλαγές.
Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις όπου ασκήθηκε βία στους δημοσιογράφους που προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων των FinCEN Files στις χώρες τους. Δημοσιογράφοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κυνηγήθηκαν και απειλήθηκαν με αγωγές, ενώ στην Τουρκία δικαστήριο απαγόρευσε την δημοσιοποίηση πολλών ιστοριών από τα FinCEN Files καθώς προκύπτει μια σειρά «ύποπτων δοσοληψιών», που σχετίζονται με την Calik Holding, την περίοδο που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Οικονομίας.
Ο θόρυβος δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει με τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο να αναφέρουν πως οι αναταράξεις από αυτό το σκάνδαλο θα είναι αισθητές για αρκετό καιρό. Στο International Banker οι Laurent Liotard-Vogt και Florent Palayret που εργάζονται στη συμβουλευτική Chappuis Halder & Co. σημείωσαν πως «είναι το όλο σύστημα που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και πρέπει να αναδιαμορφωθεί».