Την ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά συνιστά στα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά την εμφάνιση ενός νέου στελέχους του κορονοϊού αρχικά στη Βρετανία και κατόπιν και σε άλλες χώρες.
Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος του ΠΟΥ τόνισε ότι εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, προσθέτοντας ότι τα μέλη του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη.
Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους.
Ήδη αρκετές χώρες της Ευρώπης είτε έχουν διακόψει τις πτήσεις αλλά και τα δρομολόγια των τρένων από και προς τη Βρετανία, ενώ άλλες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να το πράξουν.
Την αρχή έκανε η Ολλανδία, καθώς η κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ακολούθησε το Βέλγιο το οποίο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.
Ανάλογη κίνηση σχεδιάζει και η Ιταλία όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook. «Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο. «Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας».
Την ίδια ώρα η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του κορονοϊού σε αυτές τις χώρες, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή. «Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια σοβαρή επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε η πηγή, προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα και η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, αφότου ανιχνεύτηκε εκεί ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, μεταδίδει σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Η επίσημη απόφαση των γαλλικών αρχών αναμένεται αργότερα σήμερα, ανέφερε το BFM χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές του.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού ήταν «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος.
Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, ο ΠΟΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το νέο στέλεχος του ιού είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι πάντως η υψηλή ταχύτητα μετάδοσης, την ώρα που τα συστήματα Υγείας αρκετών ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.