Μετά το βέτο κατά του οικονομικού πακέτου ανάκαμψης από τον κορονοϊό, η Πολωνία και η Ουγγαρία κινδυνεύουν να μην λάβουν τίποτα από την διανομή της οικονομικής βοήθειας, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για να τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις δύο χώρες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) στο αυριανό της φύλλο.
Ο στόχος είναι να κρατήσουμε την Πολωνία και την Ουγγαρία απέξω «de jure» ή «de facto», ανέφεραν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τους οποίους επικαλείται η FAZ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα εξεταστούν διάφοροι τρόποι. Το προτιμώμενο μοντέλο προσανατολίζεται προς το επίδομα ανεργίας της ΕΕ «Sure», το οποίο συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού. Το Tαμείο θα εξασφαλιστεί με εθελοντικές εγγυήσεις των κρατών αντί μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα χρήματα θα μπορούσαν να εκταμιευτούν τόσο γρήγορα όσο είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2021, κατά τους ίδιους κύκλους τους οποίους επικαλείται η εν λόγω εφημερίδα.
Πολωνία και η Ουγγαρία μπλοκάρουν το πακέτο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, περιλαμβάνει επίσης τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021 έως το 2027, επειδή αντιτίθενται στην προτεινόμενη σύνδεση της βοήθειας με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η ΕΕ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια με προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης. Το Ταμείο ανάκαμψης δεν θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ (στην περίπτωση αυτή).
Σύμφωνα με το προτιμώμενο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πολωνία και η Ουγγαρία θα μπορούσαν, αλλά δεν θα έπρεπε, να συμμετάσχουν. Ωστόσο, μια τέτοια συμμετοχή δεν θα είχε νόημα για αυτές τις χώρες, διότι στην περίπτωση αυτή ο μηχανισμός του κράτους δικαίου που απέρριψαν θα εγκριθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
Αυτό συμβαίνει διότι, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό και το Ταμείο ανάκαμψης, δεν απαιτείται ομοφωνία. Επομένως, η οικονομική ενίσχυση θα παρέμενε συνδεδεμένη με τη συμμόρφωση στις αρχές του κράτος δικαίου.