ΓΔ: 2589.57 -2.04% Τζίρος: 67.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:37
Φώτο: Shutterstock

Ο Ροχανί καλεί τον Μπάιντεν να μάθει από τα λάθη του Τραμπ

Το Ιράν ανοίγει την πόρτα του διαλόγου με τις ΗΠΑ σημειώνοντας πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τα λάθη της διακυβέρνησης Τραμπ. Τι θα γινεί με τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα λάθη του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Ο αμερικανικός λαός είναι αντίθετος στη βλαπτική πολιτική του Τραμπ. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να διορθώσει τα προηγούμενα λάθη», τόνισε ο Ροχανί και πρόσθεσε πως «το Ιράν τάσσεται υπέρ της εποικοδομητικής συνεργασίας με τον κόσμο».

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσινγκτον υπέγραψε όταν ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος, εφόσον και η Τεχεράνη αρχίσει να τηρεί και πάλι τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

«Η ηρωική αντίσταση του ιρανικού λαού απέδειξε ότι η πολιτική άσκησης της μέγιστης πίεσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Υπ. Άμυνας ΗΠΑ με Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν

Ο Υπ. Άμυνας ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ για το Ιράν, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν. ΗΠΑ και Ισραήλ δεν σχολίασαν περαιτέρω. Ο Χέγκσεθ επισκέφθηκε αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: ΗΠΑ υπεύθυνες για αστάθεια στον Περσικό, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την ανασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ και κάλεσε σε διπλωματική επίλυση των θεμάτων, ζητώντας περιφερειακή συμφωνία ασφάλειας χωρίς ξένες δυνάμεις.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για πρόκληση λαϊκής οργής μέσω αποκλεισμού

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν διαδηλώσεις στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού, τονίζοντας ότι η χώρα του ζει τη δυσκολότερη περίοδο από το 1979 λόγω πολέμου και οικονομικής πίεσης.
αμερικανικά πυρηνικά όπλα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σκέψεις για χρήση της "μητέρας όλων των βομβών" κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ έχουν σχέδια βομβαρδισμών με τη «μητέρα όλων των βομβών» κατά ιρανικών στόχων αν το διατάξει ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNN. Η χρήση της ενδέχεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.