ΓΔ: 1411.68 0.39% Τζίρος: 37.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:06 DATA
Φώτο: Shutterstock

Εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού σε 6 χώρες του κόσμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως έχουν αναφερθεί κρούσματα κορονοϊού σε 6 χώρες που διαθέτουν εκτροφεία βιζόν. Κίνδυνος να είναι αποτελεσματικό το μελλοντικό εμβόλιο.

Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Δανία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σκορπώντας ανησυχία στον πλανήτη οτι μπορεί να βρισκόμαστε ενόψει μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που μπορεί να καταστήσει εμβόλια που παρασκευάζονται τώρα αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ιού.

«Μέχρι στιγμής έξι χώρες –η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ-- έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν», εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε την Τετάρτη τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα ζώα αυτά.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται “cluster 5”, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.

«Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν», σχολίασε ο ΠΟΥ.

«Ωστόσο αυτό το στέλεχος, που ονομάζεται “cluster 5”, παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως», προσθέτει ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές».

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι το στέλεχος που συνδέεται με τα βιζόν και έχει εντοπιστεί και σε 12 ανθρώπους, παρουσιάζει «μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα».

Ο ΠΟΥ ζητεί να πραγματοποιηθούν νέες επιστημονικές και εργαστηριακές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και να γίνει κατανοητό ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει το στέλεχος αυτό στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά της covid-19.

«Αν και πιστεύουμε ότι ο ιός συνδέεται αρχικά με τις νυχτερίδες, η προέλευση του ιού και ο ή οι ξενιστές του SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», υπενθυμίζει ο ΠΟΥ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική η συνεισφορά των μονοκλωνικών θεραπειών έναντι του κορονοϊού

Σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικά όταν κυκλοφορούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα του ιού είχαν μεγαλύτερο όφελος σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν θεραπεία όταν κυκλοφορούσε η παραλλαγή Όμικρον.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «μπλοκάρει» την λοίμωξη από κορονοϊό

Η απρόσμενη αυτή ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους.
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.