ΓΔ: 2628.73 0.65% Τζίρος: 272.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ απειλούν και πάλι την Κίνα με δασμούς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αφήνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα.

Αν και το πρώτο σκέλος των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να διεξήχθη σε καλό κλίμα και μια ενδιάμεση συμφωνία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί, εντούτοις ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί στη Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

«Έχω κάθε προσδοκία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτοί οι δασμοί θα εφαρμοστούν, αλλά αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για τον γύρο των δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η διαφαινόμενη συμφωνία θα καλύπτει τη γεωργία, τα νομίσματα και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνουν οι δύο χώρες τους τελευταίους 15 μήνες για να τερματίσουν την εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών, που προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, με τον πρόεδρο Τραμπ παρ' όλα αυτά να σημειώνει πως μπορεί να χρειαστούν μέχρι και πέντε εβδομάδες για να υπογραφεί η συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω Ρωσία και Κίνα όταν δηλώνουν ότι δεν εξοπλίζουν το Ιράν

Ο Τραμπ προειδοποίησε Ρωσία και Κίνα να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο Πούτιν και ο Σι δεν εμπλέκονται σε τέτοιες συναλλαγές, τονίζοντας όμως ότι θα είναι «πολύ κακό γι’ αυτούς» αν το κάνουν.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανός ΥΠΕΞ: Συζητήθηκε επίσκεψη Μπάιντεν στο Πεκίνο με Κίνα

Ο Ρούμπιο συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι για πιθανή επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ. Παρά τις διαφορές των δύο χωρών, αναγνωρίζεται η ανάγκη διαχείρισής τους και η ύπαρξη τομέων συνεργασίας. Συνάντηση Σι-Τραμπ ίσως τον Σεπτέμβριο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις επικίνδυνες κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα έπειτα από αψιμαχία με τις Φιλιππίνες, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρούμπιο βρίσκεται στη Μανίλα για τη σύνοδο ASEAN.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Κατασκευάσματα οι κατηγορίες Τραμπ για ανάμιξη στις εκλογές του 2020

Η Κίνα χαρακτήρισε «κατασκευάσματα» τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ περί κινεζικής ανάμιξης στις εκλογές των ΗΠΑ του 2020 και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις συκοφαντίες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε ξανά την Κίνα για μαζική πειρατεία εκλογικών δεδομένων και ζήτησε αποχαρακτηρισμό εγγράφων, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις για νοθεία, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί και η αμερικανική δικαιοσύνη.