Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Σάββατο ότι οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν τελούν «εκ νέου σε ισχύ», έπειτα από μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαδικασία που ενεργοποίησε η Ουάσινγκτον, διαμηνύοντας ότι θα λαμβάνονται στο εξής αμερικανικά μέτρα για να τιμωρούνται εκείνοι που τις «παραβιάζουν».
Η Ουάσινγκτον είναι πάντως εξαιρετικά απομονωμένη στο ζήτημα αυτό καθώς οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, ιδίως οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, διαβεβαιώνουν αντιθέτως ότι οι κυρώσεις δεν τελούν ξανά σε ισχύ και ότι η αμερικανική διαδικασία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα.
Πρακτικά «όλες οι κυρώσεις» του ΟΗΕ επρόκειτο να επανέλθουν «σε ισχύ» στις 20:00 χθες Σάββατο [τοπική ώρα· 03:00 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας], δήλωνε την Τετάρτη ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν και τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς την Τετάρτη.
Άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν - επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) - απορρίπτουν την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον κι έχουν καταστήσει σαφές πως εννοούν να την αγνοήσουν.
Τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ άρχισαν επίσημα την προσπάθειά τους να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις μέσω της λεγόμενης ρήτρας snapback, που προέβλεπε το ΚΟΣΔ. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ περιλαμβάνουν την επ’ αόριστον παράταση του εμπάργκο πώλησης συμβατικών όπλων, η ισχύς του οποίου τυπικά εκπνέει τον Οκτώβριο.
Ωστόσο ελάχιστες άλλες κυβερνήσεις θεωρούν νόμιμη την κίνηση της Ουάσινγκτον, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση της χώρας του από το ΚΟΣΔ το 2018.
Η κίνηση εγείρει την απειλή μείζονος διπλωματικής κρίσης στον διεθνή οργανισμό. Ο Τραμπ αναμένεται να αναφερθεί στο Ιράν όταν απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα γίνει κατά κύριο λόγο ψηφιακά.