Η Smart Infrastructure της Siemens, σε συνεργασία με τη Fluence, αναδείχθηκε ανάδοχος από τον πορτογαλικό πάροχο ενέργειας, EDA - Electricidadedos Açores, για την κατασκευή ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών στο Terceira, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε ηλεκτρική κατανάλωση στο αρχιπέλαγος των Αζορών στον Ατλαντικό. Το έργο στοχεύει να καταστήσει το νησί πιο βιώσιμο και η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για το 2021.
Οι Αζόρες έχουν εννέα απομονωμένα αυτόνομα ενεργειακά συστήματα με σημαντικές δυνατότητες για ανανεώσιμη ενέργεια, κυρίως από αιολικές, υδροηλεκτρικές και γεωθερμικές πηγές. «Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που εφαρμόζουμε θα βοηθήσει το νησί Terceira να μεταβεί σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα. Η τεχνολογία θα επιτρέψει ένα αυξημένο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιορίζοντας την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα ενισχύσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, χωρητικότητα, ανθεκτικότητα και αυτονομία στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειάς», εξήγησε ο Fernando Silva, Διευθυντής της Smart Infrastructure της Siemens Πορτογαλίας.
Το σύστημα χρησιμοποιεί την τελευταίας γενιάς τεχνολογία της Fluence, η οποία συνδυάζει εργοστασιακά εξαρτήματα, προηγμένο λογισμικό και πληροφορίες βασισμένες σε δεδομένα. Με χωρητικότητα ισχύος 15 megawatt (MW), το σύστημα Gridstack θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αυτόνομα (νησιωτικά) συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών στην Ευρώπη. Ήδη διαμορφωμένο για να χειρίζεται τις πιο απαιτητικές εφαρμογές δικτύου, θα ρυθμίζει κυρίως τη συχνότητα και την τάση του ηλεκτρικού δικτύου, θα αυξάνει την ασφάλεια του εφοδιασμού που παρέχει στρεφόμενη εφεδρεία, και θα απορροφά και θα αποθηκεύει την επιπλέον ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές, τροφοδοτώντας την ξανά στο δίκτυο σε στιγμές μέγιστης κατανάλωσης ή χαμηλής παραγωγής.
Η εφαρμογή αυτού του συστήματος, που συνδέεται με μια περαιτέρω επέκταση έως 6 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ενδογενείς πόρους, όπως η γεωθερμική ενέργεια, θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα στο νησί να διπλασιάσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από 20-30% σε περισσότερο από 60%. Η αντικατάσταση μέρους της dieselπαροχής ενέργειας από πηγές ανανεώσιμης ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση 1.150 τόνων στην ετήσια κατανάλωση diesel και μείωση των εκπομπών CO2 κατά περισσότερο από 3.500 τόνους ετησίως. Χονδρικά, αυτό αντιστοιχεί στις εκπομπές CO2από περίπου 1.500 αυτοκίνητα που κάνουν κατά προσέγγιση 20.000 χλμ. το χρόνο.
Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, θα χρησιμοποιηθεί ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης μικροδικτύου. Αυτό προσφέρει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και έλεγχο ολόκληρης της υποδομής, καθώς και πρόβλεψη της κατανάλωσης ενέργειας, της παραγωγής και της χρήσης του αποθηκευτικού χώρου για αρκετές ώρες ή και ημέρες βασιζόμενο στις καιρικές προγνώσεις. «Αυτό μας επιτρέπει να ορίζουμε μια βελτιστοποιημένη στρατηγική λειτουργίας και να πετυχαίνουμε μια άριστη ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και της παραγωγής ενέργειας καθώς και να αυξάνουμε την ασφάλεια της παροχής ενέργειας για τους πελάτες μας», είπε ο Duarte José Botelhoda Ponte, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της EDA - ElectricidadedosAçores. «Με την τεχνολογία αποθήκευσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή μικροδικτύου, στοχεύουμε στη μεγιστοποίηση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Terceira. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να διασφαλίσουμε την παροχή ενέργειας στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας».