ΓΔ: 1415.31 -0.30% Τζίρος: 53.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:11:06 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Μερική συμφωνία με την Κίνα, που αποτρέπει την επιβολή νέων δασμών από τους Αμερικανούς μέσα στον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ. Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα βασικότερα ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

Σε μια ενδιάμεση συμφωνία που αποτρέπει την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά προϊόντα μέσα στον Οκτώβριο, οδηγώντας σε μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, κατέληξαν οι δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια «μερική, πολύ σπουδαία» εμπορική συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

«Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία της πρώτης φάσης», είπε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Λίου Χε, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κίνας.
Αυτή η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, περιλαμβάνει αυξημένες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα και άλλα στοιχεία που περιλαμβάνουν την πνευματική ιδιοκτησία και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας έγινε απόψε στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα σήμερα, δεύτερη ημέρα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τραμπ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι το κλίμα μεταξύ των αντιπροσωπειών ήταν «πιο θερμό» έπειτα από μήνες αδιεξόδου.

«Ωραία πράγματα γίνονται στις διαπραγματεύσεις αυτές με την Κίνα», έγραψε στο Twitter ο Ντ. Τραμπ. Πρόσθεσε ότι το κλίμα έμοιαζε περισσότερο «με τον παλιό καλό καιρό», υπονοώντας πιθανόν τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πέρυσι την άνοιξη, όταν οι δύο πλευρές έδειχναν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία, προτού ο Τραμπ τορπιλίσει τις συνομιλίες, δηλώνοντας ότι η Κίνα είχε υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις της.

«Όλοι θα ήθελαν να δουν κάτι σημαντικό να γίνεται», έγραψε ακόμη ο πρόεδρος Τραμπ, μερικές ώρες πριν συναντήσει προσωπικά τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο οποίος ηγείται της κινεζικής αντιπροσωπείας.

Ο Λίου Χε και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από συνομιλίες σχεδόν τριών ωρών, τη δεύτερη συνεχή ημέρα των επαφών στην έδρα των υπηρεσιών του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, του αμερικανού ειδικού εκπροσώπου για θέματα εμπορίου, ο οποίος οργανώνει τις διαπραγματεύσεις για την αμερικανική πλευρά.

Ο Μνούτσιν, που ενημέρωσε τον πρόεδρο πριν από τη συνάντηση για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «παραγωγικές».

Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο δύο πρόσωπα μετράνε σε αυτό το θέμα, όπου οι φήμες πληθαίνουν και πληροφορίες δεν υπάρχουν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων: ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ.

Πάντως, η αποψινή συμφωνία δεν αποτρέπει ακόμη την προγραμματισμένη επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο, ενώ δεν επιλύει τα πιο ακανθώδη ζητήματα των έως τώρα διαπραγματεύσεων, που σχετίζονται με τις κατηγορίες από τις ΗΠΑ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταφορά τεχνολογίας και κρατικές επιδοτήσεις από την Κίνα σε βιομηχανίες.

Ξεχωριστά συζητείται, εξάλλου, το θέμα της Huawei. Ο κινεζικός κολοσσός του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχει μπει σε μαύρη λίστα από τους Αμερικανούς τον Μάιο και αυτό το θέμα δεν περιλαμβάνεται στη μερική συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Tο 42% των Αμερικανών θεωρούν την Κίνα ως εχθρό της χώρας τους

Η έρευνα σε περισσότερους από 3.600 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη στις αρχές Απριλίου, διαπίστωσε επίσης ότι το 81% είχε δυσμενή άποψη για την Κίνα - μειωμένη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Κίνας από την Ουάσιγκτον

H Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει την εισαγωγή στις ΗΠΑ πολλών προϊόντων που παρασκευάζονται στη Σιντζιάνγκ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας του Ουιγούρων.