ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Άνω των οκτώ δισ. οι ζημίες για τον Λίβανο

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτοί της κατοικίας, των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. 

Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε ζημιές και οικονομικές απώλειες 6,7 έως 8,1 δισεκ. δολαρίων και ο Λίβανος έχει επείγουσα ανάγκη 605 έως 760 εκατ. δολάρια για να ξανασταθεί στα πόδια του, σύμφωνα με εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του λιμανιού και της περιοχής πέρα από αυτό, προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους 3,8 έως 4,6 δισεκ. δολαρίων, ενώ οι οικονομικές απώλειες, ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής διαφόρων τομέων της οικονομίας, θα είναι από 2,9 δισεκ. έως 3,5 δισεκ, δολάρια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της "Ταχείας αποτίμησης των ζημιών και των αναγκών" ("Rapid damage and needs assessment") που διενεργήθηκε από κοινού με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 5 έως τις 31 Αυγούστου.

Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτοί της κατοικίας, των μεταφορών, της πολιτιστικής κληρονομιάς (θρησκευτικοί και αρχαιολογικοί χώροι, εθνικά μνημεία, θέατρα, αρχεία, βιβλιοθήκες), διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της, η οποία δημοσιεύεται την παραμονή της δεύτερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Λίβανο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τις άμεσες ανάγκες ανοικοδόμησης από 605 έως 760 εκατ. δολάρια έως το τέλος του έτους και από 1,18 έως 1,46 δισεκ. δολάρια για το έτος 2021. Τη μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας έχει ο τομέας των μεταφορών και ακολουθούν εκείνοι του πολιτισμού και της κατοικίας.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως "η έκρηξη είχε τρεις μεγάλες οικονομικές συνέπειες: απώλειες οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φυσικού κεφαλαίου, διατάραξη των εμπορικών συναλλαγών και απώλεια δημοσιονομικών εσόδων".

Το ΑΕΠ του Λιβάνου αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 0,4 της μονάδας το 2020 και 0,6 της μονάδας το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.

Ακόμη και πριν από την έκρηξη, που κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές στις κατοικίες περίπου 300.000 ανθρώπων, ο Λίβανος ήταν αντιμέτωπος με μια πολύμορφη (οικονομική, χρηματοπιστιωτική και νομισματική) κρίση η οποία, αφού επιδεινώθηκε από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19, είχε οδηγήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέψει μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 10,9% το 2020.

Όμως "η καταστροφή δεν θα καταστήσει μόνο τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας μεγαλύτερη, αλλά θα επιδεινώσει και τη φτώχεια, που έπληττε ήδη το 45% του πληθυσμού πριν από την έκρηξη".

Αν η χώρα, δεδομένης της "χρεοκοπίας" της και της "έλλειψης συναλλαγματικών αποθεμάτων" δεν μπορεί να υπολογίζει παρά στη "διεθνή βοήθεια και την ιδιωτική επένδυση" , "οφείλει επιτακτικά να θέσει σε λειτουργία ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" προκειμένου να "εμποδίσει τη διαφθορά και να σπάσει την κυριαρχία της ελίτ", εκτιμά ο οικονομικός οργανισμός. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση 250 κιλών εκρηκτικών στα σύνορα με Συρία από τον στρατό

Ο λιβανέζικος στρατός κατάσχεσε 245 κιλά εκρηκτικών, τέσσερις μηχανισμούς, οκτώ πυροκροτητές και καλώδια που εισάγονταν λαθραία από τη Συρία, ωστόσο οι λαθρέμποροι διέφυγαν πίσω στη Συρία μόλις εντοπίστηκαν.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητεί στις ΗΠΑ εφαρμογή της συμφωνίας με Ισραήλ

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ τόνισε στην Ουάσινγκτον στον Αμερικανό ΥΠΕΞ τη σημασία της συμφωνίας-πλαισίου με το Ισραήλ, ενώ ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και εκτοπισμούς στο Λίβανο.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή έκρηξη σε πόλη στο νότιο Λίβανο προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός

Ισχυρή έκρηξη από τις ισραηλινές δυνάμεις σημειώθηκε στη Μανσούρι του νότιου Λιβάνου, προκαλώντας πυκνό καπνό και δονήσεις που έγιναν αισθητές μέχρι και την Τύρο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ δεν έκαμψε την αντίσταση στον Λίβανο

Ο Ναΐμ Κάσεμ, ΓΓ της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του κατά της οργάνωσης, σε εκδήλωση για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα με χιλιάδες υποστηρικτές στο μαυσωλείο του, στα νότια προάστια της Βηρυτού.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εργασιακή συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού Λιβάνου

Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα είχαν οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας και Λιβάνου, επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις και τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της τουριστικής συνεργασίας για βιώσιμη ανάπτυξη και νέες ευκαιρίες.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δύο νεκροί από ισραηλινή επίθεση στο νότο της χώρας

Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί στον νότιο Λίβανο, κοντά σε περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ, μετά από ισραηλινό πλήγμα. Τα ίχνη τους είχαν χαθεί από την Τρίτη ανάμεσα στη Ναμπατία και τη Ζαουτάρ ας Σαρκία.