Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002 έκλεισε η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου της Γαλλίας, φτάνοντας το 5,01% κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αυξανόμενη δυσπιστία των επενδυτών σχετικά με την πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Την προηγούμενη ημέρα, το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας είχε αγγίξει το 4,935%. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, που θεωρείται το ασφαλέστερο στην Ευρώπη, διαμορφώθηκε στις 1,59 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο άνοιγμα από το 2011, όταν η ευρωζώνη βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία δανείζεται πλέον με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με την Ιταλία (4,57%) και την Ισπανία (4,07%). Οι δύο αυτές χώρες χαρακτηρίζονταν για χρόνια ως «αδύναμοι κρίκοι» της ευρωζώνης.
«Υπάρχει μια αρκετά ξεκάθαρη δυσπιστία» απέναντι στη Γαλλία, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέα Τουένι, υπεύθυνος δραστηριοτήτων αγοράς στη Saxo Banque France.