ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κάστρο στο Ομάν

Ομάν: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο ΥΠΕΞ του Ομάν κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη διάθεση του Ομάν για συμβολή στον διάλογο και τη σταθερότητα. Ο Τραμπ απέρριψε ιρανική πρόταση για κατάπαυση πυρός και επανέναρξη στο Ορμούζ.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, τονίζοντας ότι το σουλτανάτο παραμένει διαθέσιμο να συμβάλει ενεργά σε κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Η τοποθέτηση αυτή διατυπώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική αυτοσυγκράτηση και διάλογο, με στόχο την εξεύρεση συναινετικών πολιτικών λύσεων.

Ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσα από διάλογο, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατανόηση προς όφελος όλων. Όπως σημείωσε, το Ομάν είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει την ιρανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός, καθώς και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας στενού του Ορμούζ εντός επτά ημερών.

Η συγκεκριμένη θαλάσσια οδός, από την οποία πριν τον πόλεμο διέρχονταν περίπου το 20% των παγκόσμιων υδρογονανθράκων, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ισλαμική Δημοκρατία στις 28 Φεβρουαρίου.

Έκτοτε, το Ιράν διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο και έχει κλείσει de facto το στενό, ενώ η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια του Κόλπου.

Ο Μπαντρ αλ Μπουσάιντι επανέλαβε ότι το Ομάν παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στο στενό του Ορμούζ, επισημαίνοντας τη σημασία των σχετικών προσπαθειών για τη σταθερότητα της περιοχής.

Το Ομάν, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Ιράν στο στενό του Ορμούζ, διαπιστώνει ότι πλοία που επιχειρούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς της Τεχεράνης επιλέγουν τις τελευταίες ημέρες διαδρομές πιο κοντά στις ακτές του σουλτανάτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

άνοδος τιμών πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος τιμών πετρελαίου λόγω αδιεξόδου ΟΗΕ για τον πόλεμο Μ. Ανατολής

Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται λόγω έλλειψης διπλωματικής προόδου για τη Μέση Ανατολή και της συνεχιζόμενης έντασης Ιράν-ΗΠΑ. Το Brent ενισχύθηκε 2,21% στα $105,36, ενώ το WTI αυξήθηκε 1,73% στα $93,75.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Μαθητές ξανά στα σχολεία μετά το κλείσιμο λόγω πολέμου

Οι μαθητές στο Ιράν επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία, μετά από μήνες κλειστών αιθουσών λόγω πολέμου. Η επιστροφή στιγματίζεται από τη θλίψη για τον βομβαρδισμό σχολείου στο Μινάμπ που κόστισε τη ζωή σε 120 παιδιά.
Κυβερνητικό κτίριο Καΐρου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της CIA στο Κάιρο: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Ο διευθυντής της CIA συναντήθηκε στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι για να συζητήσουν εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής επίλυσης κρίσεων, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση.
Χαρτονομίσματα BRICS
ΔΙΕΘΝΗ

BRICS: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή και συμφωνία Κίνας-Ινδίας

Οι ηγέτες των BRICS κάλεσαν για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας ανησυχία για την κλιμάκωση. Ζητούν αποφυγή ενεργειών που μπορεί να χειροτερεύσουν την κατάσταση, κατά την κοινή διακήρυξή τους.
Σι Τζινπίνγκ Κίνα
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ: Οι BRICS να εργαστούν για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους BRICS να αναλάβουν ρόλο ειρηνευτή στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως ο πόλεμος δεν ωφελεί τη διεθνή κοινότητα. Η Κίνα θα συνεργαστεί με τα μέλη BRICS, ανέφερε η κινεζική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο πόλεμος με το Ιράν θα λήξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο τον Νοέμβριο και τότε οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σημαντικά, τονίζοντας ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει.