ΓΔ: 2667.03 0.94% Τζίρος: 127.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:03:38
σημαία Καζακστάν vintage ξύλο

Σύλληψη 5 αξιωματικών στο Καζακστάν για τον θάνατο 14 στρατιωτών σε ασκήσεις

Στο Καζακστάν συνελήφθησαν πέντε στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ο υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τον θάνατο 14 στρατιωτών σε ναυτικά γυμνάσια στην Κασπία θάλασσα λόγω κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε πέντε συλλήψεις ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, προχώρησαν οι αρχές του Καζακστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα μετά τον θάνατο 14 στρατιωτών κατά τη διάρκεια ναυτικών γυμνασίων στην Κασπία θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως το πρωί εντοπίστηκαν τα πτώματα δύο στρατιωτών που αγνοούνταν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 14. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν στρατιωτικό προσωπικό αποβιβαζόταν από περιπολικό σκάφος υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ τρεις ακόμη άτομα διασώθηκαν μετά την πτώση τους στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι πέντε αξιωματικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αμέλεια και παραβίαση κανόνων ναυσιπλοΐας. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις αποφάσεις που έλαβαν οι συλληφθέντες, στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, στην εκτίμηση των καιρικών συνθηκών και στην τεχνική κατάσταση του σκάφους.

Το Καζακστάν διαθέτει μικρό Πολεμικό Ναυτικό με περίπου 3.000 μέλη, με έδρα την Κασπία θάλασσα. Τα περιπολικά σκάφη και οι πυραυλάκατοι του στόλου προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και τις εξωχώριες ενεργειακές υποδομές.

Ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως εθνικό πένθος για το τραγικό περιστατικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μόναχο ο Θ. Πλεύρης για υπουργική συνάντηση με θέμα τις επιστροφές

Στο Μόναχο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης για συνάντηση εφ’όλης της ύλης για μετανάστευση, με έμφαση στις επιστροφές και τη διαχείριση ροών. Θα συζητηθεί η πρόοδος για τη δημιουργία Return Hubs σε τρίτες χώρες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Επόμενοι σταθμοί ΥΜΑΘ τα Τίρανα και η Ποντγκόριτσα

Τα Τίρανα και η Ποντγκόριτσα είναι οι επόμενοι προορισμοί στην περιοδεία εξωστρέφειας του ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα με αντιπροσωπεία από Βόρεια Ελλάδα για συνεργασία με κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις Αλβανίας και Μαυροβουνίου.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Σπανάκης: Περισσότερο προσωπικό στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς

Ο υφυπουργός Β. Σπανάκης ανέλυσε στη Βουλή θεσμικές παρεμβάσεις για σχολεία και παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στη σύσταση οργανικών θέσεων και ασφαλή λειτουργία, καθώς και λύσεις για τη μετεγκατάσταση γυμνασίων στη Ξάνθη.
Κύβοι ανθρώπινης ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στροφή στη μείωση γεννήσεων - Έρχεται νέο πακέτο για οικογένειες

Σημαντική επιβράδυνση στη μείωση των γεννήσεων παρατηρείται το 2026 στην Ελλάδα, με περίπου 65.000 γεννήσεις να προβλέπονται, ελαφρώς λιγότερες από το 2025, αλλά η πτώση είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Γκουίντο Κροζέτο υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Το ναυτικό προστατεύει ιταλικά πλοία στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό θα εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων από το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, χωρίς να αναμένει ευρωπαϊκές αποφάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Το ν/σ Εσωτερικών δείχνει την απουσία αξιοκρατίας στη Διοίκηση

Η Ρένα Δούρου χαρακτήρισε προκλητική την πολιτική επιστροφή Κασιδιάρη λίγο πριν την επέτειο Φύσσα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στους νεοναζί και για εργαλειοποίηση των εθνικών θεμάτων με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών.