ΓΔ: 2680.51 0.17% Τζίρος: 157.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:37
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
Φώτο: Shutterstock

Ρωσία: Υπέρ νέων μόνιμων μελών στο ΣΑ του ΟΗΕ, διατήρηση του βέτο

Η Μόσχα δηλώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να δεχτεί περισσότερα μόνιμα μέλη, αλλά το βέτο να διατηρηθεί, απαντώντας στην πρόταση Ερντογάν για κατάργηση μόνιμων μελών και δικαιώματος βέτο.

Η Μόσχα εκφράζει τη θέση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσει στη διεύρυνση του αριθμού των μόνιμων μελών, διατηρώντας παράλληλα το ισχύον σύστημα δικαιώματος άσκησης βέτο. Η σχετική τοποθέτηση έγινε μέσω ανακοίνωσης του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αίτημα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν είχε ζητήσει την κατάργηση τόσο του καθεστώτος των μόνιμων μελών του Συμβουλίου όσο και του δικαιώματος βέτο αυτών.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι τα μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο – η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ – δεν αντικατοπτρίζουν τη διεθνή κοινότητα και αδυνατούν να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε πως η Ρωσία επιθυμεί τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεύρυνση των μόνιμων μελών του.

«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο θεσμός των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και το δικαίωμα βέτο, αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία της συνολικής δομής των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Φόβοι ειδικών για σκληρό χειμώνα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ερευνητές του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνουν την ευαλωτότητα των αμάχων ενόψει χειμώνα, με κίνδυνο επανάληψης των περσινών δεινών λόγω έλλειψης θέρμανσης.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αυξήθηκε η καταστολή Ρώσων επικριτών στο εξωτερικό

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, η Ρωσία αύξησε την καταστολή και τα αντίποινα κατά των επικριτών της στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με απόπειρες δολοφονίας και επιθέσεις, όπως επισημάνθηκε σε νέα έκθεση.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Βέτο Κίνας-Ρωσίας σε ανανέωση κυρώσεων και Ομάδας Ιράν

Το ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε σχέδιο ΗΠΑ για παράταση της εντολής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το Ιράν λόγω βέτο Κίνας-Ρωσίας. Η Ελλάδα στήριξε το ψήφισμα, επισημαίνοντας πως η διπλωματία είναι η μόνη βιώσιμη λύση.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κάλεσμα προς τις χώρες για προστασία πολιτικών αεροσκαφών

Ο ΔΟΠΑ καλεί τα κράτη να ενισχύσουν την προστασία των πολιτικών αεροσκαφών από κινδύνους εμπόλεμων ζωνών, έπειτα από προειδοποίηση της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός εναέριος χώρος είναι επικίνδυνος και πρέπει να αποφεύγεται.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.