Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό της εγκληματικής συμμορίας Los Tiguerones του Ισημερινού ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», ενισχύοντας τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.
«Δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη μαφία, δεν μιλάμε για εγκληματίες, μιλάμε για τρομοκράτες», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό, ο οποίος αποτελεί στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Ο Ισημερινός, που παλαιότερα συγκαταλεγόταν μεταξύ των ασφαλέστερων χωρών της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Με λιμάνια στον Ειρηνικό και γεωγραφική θέση ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού — τους μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης παγκοσμίως — ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε βασικό σημείο αναχώρησης για το 70% της παγκόσμιας κοκαΐνης, με κύριους προορισμούς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κίτο, ο Μάρκο Ρούμπιο επισήμανε ότι οι εγκληματικές ομάδες διαθέτουν «όπλα και εξοπλισμό παρόμοιο με αυτά των στρατών ορισμένων χωρών».
Η συμμορία Los Tiguerones βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας στις αρχές του 2024, όταν μασκοφόροι εισέβαλαν σε τηλεοπτικό στούντιο κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, ανοίγοντας πυρ και προκαλώντας πανικό στο προσωπικό.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Ισημερινού για το οργανωμένο έγκλημα, η οργάνωση εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, παράνομες εξορύξεις, ξέπλυμα χρήματος, εκβιασμούς και δολοφονίες.
Αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της σύγκρουσης μεταξύ εγκληματικών ομάδων στον Ισημερινό, ο οποίος έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στην περιοχή, με 51 ανά 100.000 κατοίκους το 2025 — δηλαδή περίπου μία ανά ώρα.
Ο δεξιός πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, διεξάγει από το 2024 εκστρατεία κατά του οργανωμένου εγκλήματος, με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2025, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κατατάξει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» διάφορες εγκληματικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής, όπως τις Los Choneros, Los Lobos και Chone Killers στον Ισημερινό, την Tren de Aragua στη Βενεζουέλα και το καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό.