ΓΔ: 2678.95 1.15% Τζίρος: 126.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:34:39
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα

Έρευνα στην Τουρκία κατά Νταβούτογλου για εξύβριση του προέδρου

Η εισαγγελία Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για εξύβριση του προέδρου κατά του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, λόγω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα με φερόμενες υβριστικές δηλώσεις κατά του Ερντογάν.

Έρευνα για εξύβριση του προέδρου ξεκίνησε η εισαγγελία της Άγκυρας σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των αρχών.

Η εισαγγελία αναφέρει ότι η διαδικασία αφορά δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα οι οποίες θεωρείται ότι περιέχουν υβριστικές δηλώσεις κατά του προέδρου, χωρίς να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε διατελέσει ισχυρός υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 2009-2014, όταν ο τωρινός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Νταβούτογλου ηγήθηκε της πρώτης κυβέρνησης Ερντογάν μετά την εκλογή του ως προέδρου το 2014.

Ως πιστός και αφοσιωμένος πολιτικός σύμμαχος, ο Νταβούτογλου ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο είχε συνιδρύσει με τον Ερντογάν. Ωστόσο, στη συνέχεια θεωρήθηκε από τον τούρκο πρόεδρο εν δυνάμει ανταγωνιστής και απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία το 2016.

Μετά την αποχώρησή του, ο Νταβούτογλου εντάχθηκε στην αντιπολίτευση και το 2019 ίδρυσε το δικό του κόμμα, απορρίπτοντας την προσωπολατρεία και ζητώντας σεβασμό του κράτους δικαίου, σε μια σαφή αναφορά κατά του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική διακυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διέλυσε το κόμμα του και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή.

Σημειώνεται ότι πολλές δεκάδες χιλιάδες δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πολιτικοί έχουν διωχθεί τα τελευταία χρόνια για εξύβριση του προέδρου, συχνά λόγω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα που έγιναν ακόμη και πολλά χρόνια πριν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού το πάει η Άγκυρα; Απειλές από Ερντογάν, προκλήσεις, διαβήματα και NAVTEX

Απειλές Ερντογάν και αναφορές για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τουρκικό διάβημα για τα Χωροταξικά Πλαίσια που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο. Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα που ενημερώνει εταίρους και συμμάχους.
Πολεμικό πλοίο Μεσογείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτροπή με έργα, όχι λόγια: Η τουρκική αντίδραση στην «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Ενώ στην Ελλάδα επικρατεί κριτική κατά της κυβέρνησης για χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική, στην Τουρκία τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ ως απειλή και μέρος γεωπολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την Τουρκία.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Χατζηβασιλείου: Η αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της για Τουρκία

Ο υφ. Εξωτερικών Τ. Χατζηβασιλείου κάλεσε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά να καταθέσουν σαφείς προτάσεις, τόνισε τα οφέλη της διπλωματίας και ανέδειξε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Βύθιση φορτηγού πλοίου στη Θάλασσα του Μαρμαρά – Δέκα αγνοούμενοι

Φορτηγό πλοίο με δέκα άτομα πλήρωμα βυθίστηκε μετά από σύγκρουση στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Έρευνες και διασώσεις συνεχίζονται, ενώ σωστική λέμβος βρέθηκε άδεια.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν-Πούτιν: Συμφωνία για νέα πυρηνικά εργοστάσια στο Κιργιστάν

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεση για νέους πυρηνικούς σταθμούς στην Τουρκία, μετά το Άκουγιου, στη συνάντησή του με Πούτιν στο Μπισκέκ, υπογραμμίζοντας τη στενή ενεργειακή, αγροτική και τουριστική συνεργασία Άγκυρας-Μόσχας.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Νέοι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο στη Μπισκέκ, ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνεργαστούν για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας μετά το Ακούγιου.