ΓΔ: 2589.57 -2.04% Τζίρος: 67.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:37
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη

ΗΠΑ βομβαρδίζουν ξανά το Ιράν μετά από έναν μήνα

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ιρανικούς εκτοξευτήρες στο νησί Λαράκ, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, αναφέρει το CENTCOM. Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν για αντίποινα μετά την αμερικανική επίθεση.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς την Κυριακή στο νησί Λαράκ του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση της CENTCOM, του μεικτού διοικητηρίου που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τα πρώτα αμερικανικά πλήγματα στην περιοχή μετά από περίπου έναν μήνα, ενώ οι ιρανικές αρχές αναφέρουν θύματα και τραυματίες.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της CENTCOM, ο πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν δύο ιρανικούς εκτοξευτήρες στο νησί Λαράκ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν πυραύλους φορτωμένους με θαλάσσιες νάρκες στο στενό του Ορμούζ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν ότι τα αμερικανικά πλήγματα προκάλεσαν «θανάτους και τραυματισμούς». Δήλωσαν επίσης ότι θα υπάρξουν «αντίποινα» για την επίθεση αυτή.

Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών το προηγούμενο διάστημα, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν ενώ συνεχίζονται σποραδικές ανταλλαγές πυρών στην περιοχή, κυρίως γύρω από το στρατηγικό στενό του Ορμούζ.

Επιπτώσεις στη ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές αγορές

Το στενό του Ορμούζ, από όπου προπολεμικά διέρχονταν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων υδρογονανθράκων, παραμένει ουσιαστικά κλειστό με απόφαση της Τεχεράνης. Η Ισλαμική Δημοκρατία στοχεύει κατά καιρούς εμπορικά πλοία που επιχειρούν να διασχίσουν το πέρασμα χωρίς άδεια.

Οι ΗΠΑ, σε απάντηση, έχουν επιβάλει αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια του Κόλπου. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πλοίαρχος Χόκινς, η CENTCOM ολοκλήρωσε πρόσφατα την άρση ναρκών στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς του στενού, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτηρούν στενά την περιοχή για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Κλιμάκωση της έντασης και οικονομικές κυρώσεις

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με κοινές αεροπορικές επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, το οποίο απάντησε στοχεύοντας συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Κόλπο. Αν και συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Απρίλιο έθεσε προσωρινό τέλος στις εχθροπραξίες, η διπλωματική διαδικασία βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εστιάζοντας πλέον στην οικονομική πίεση, ανακοίνωσε νέα δέσμη δευτερογενών κυρώσεων που στοχεύουν εμπορικούς εταίρους του Ιράν σε τομείς όπως η ναυτιλία, η αεροπορία, οι ψηφιακοί πόροι, η τεχνολογία και ο χρυσός. Επιπλέον, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 60 πρόσωπα, εταιρείες και πλοία που φέρονται να διευκολύνουν την ιρανική οικονομία και τον κυβερνοπόλεμο.

Η Κίνα, ως βασικός εμπορικός εταίρος του Ιράν, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά» τα συμφέροντά της και τη συνεργασία με την Τεχεράνη.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν τους στόχους τους με αυτό τον τρόπο, αποκλείοντας επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς στο Ορμούζ. Η κατάσταση θεωρείται απαράδεκτη από την Ουάσιγκτον, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι το στενό του Ορμούζ θα γίνει «αμερικανικό έδαφος», ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή απαιτούν την επαναλειτουργία του περάσματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ συνοδεύουν πλοία στο Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αν συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη στα πλοία που διαπλέουν το Στενό του Ορμούζ, το οποίο το Ιράν θεωρεί κρίσιμο για την παγκόσμια διακίνηση υδρογονανθράκων.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση ΥΠΕΞ Αραγτσί στην Αίγυπτο για τον πόλεμο Υεμένης

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε την Αίγυπτο να μην αναμειχθεί στη σύγκρουση της Υεμένης, τονίζοντας στην Al-Iraqiya ότι η Αίγυπτος έχει εμπειρία και πρέπει να αποφύγει τη σύρραξη. Η ψηφοφορία για στρατιωτική υποστήριξη αναβλήθηκε.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν-Ρωσία: Πρωτοφανής στενή συνεργασία, λέει ο ΥΠΕΞ Αραγτσί

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, τόνισε ότι η συνεργασία Ιράν-Ρωσίας είναι πιο στενή από ποτέ, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σεργκέι Λαβρόφ έξοδος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν μετά την έναρξη του πολέμου

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται το Ιράν για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο τη μεσολάβηση. Η Ρωσία δηλώνει πρόθυμη να συμβάλει στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αδιεξόδου στις επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να δεχτούν τους όρους της για το Ορμούζ

Το Ιράν διατηρεί την πρότασή του προς τις ΗΠΑ για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ σε επτά μέρες, όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ Αραγτσί, καλώντας την Ουάσινγκτον να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί.
Τεχεράνη πανοραμική εικόνα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος Υπουργός Άμυνας στο Ιράν ο Μεχρντάντ Αχλαγί

Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Μεχρντάντ Αχλαγί για τη θέση του υπουργού Άμυνας, οκτώ μήνες μετά τον θάνατο του προκατόχου του σε επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, που σηματοδότησαν την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.