ΓΔ: 2667.04 -0.74% Τζίρος: 263.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Ηνωμένων Εθνών

ΟΗΕ: Απαιτούνται κανόνες για όλα τα social media μετά τη συμφωνία Meta

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΟΗΕ ζήτησε αυστηρούς κανόνες για την προστασία παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, μετά τη συμφωνία Meta με τις ΗΠΑ για περιορισμούς σε εφήβους και πρόστιμα άνω των 18 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα με το 1998 στις καπνοβιομηχανίες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση κανόνων που θα διασφαλίζουν την προστασία των παιδιών σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Meta και αμερικανικών αρχών.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης, η Meta αποδέχτηκε να καταβάλει έως 17 δισ. δολάρια και να επιβάλει περιορισμούς στο Instagram και το Facebook για εφήβους σε περίπου 50 Πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή συγκρίνεται με τη σημαντική διευθέτηση που είχε επιβληθεί στις καπνοβιομηχανίες το 1998.

Ακολούθως, το Τέξας ανακοίνωσε ξεχωριστή συμφωνία με τη Meta, ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων και με αντίστοιχους περιορισμούς, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε πάνω από 18 δισ. δολάρια.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Φόλκερ Τουρκ τόνισε: «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να περιμένουν μια προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μπορέσουν να περιηγηθούν με πλήρη ασφάλεια στο διαδίκτυο».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι οι νέες διατάξεις που υιοθέτησε η Meta στις συγκεκριμένες Πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ «είναι προς την κατεύθυνση» όσων απαιτεί ο ίδιος.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «ένας σχεδιασμός με άξονα την ασφάλεια πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον τομέα» και καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αντί να περιμένουν δικαστικές αποφάσεις ή την ανταπόκριση των εταιρειών.

Στις 29 Μαΐου, ο Φόλκερ Τουρκ είχε χαρακτηρίσει την εγγύηση της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο ως επιτακτική προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικέντρωση μόνο στους ηλικιακούς περιορισμούς δεν αρκεί για να αλλάξει τους σχεδιασμούς και τους αλγόριθμους που καθιστούν τις πλατφόρμες επικίνδυνες.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει τονίσει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες οφείλουν να ενσωματώνουν την ασφάλεια «ήδη από τον σχεδιασμό, αντί να ανατίθεται αυτή η ευθύνη στους γονείς και στα παιδιά».

Το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου δημοσίευσε δέκα κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, δίνοντας έμφαση στη διασφάλιση της μέγιστης προστασίας των δεδομένων των ανηλίκων και επισημαίνοντας ότι η «μικροστόχευση» για εμπορικούς σκοπούς «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται».

Η συμφωνία της Meta στις ΗΠΑ επιλύει ένα μόνο μέρος της συνολικής δικαστικής διαμάχης, στην οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούνται για συμβολή σε κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νεαρών Αμερικανών.

Παράλληλα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Meta βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παρόμοιους λόγους.

Στις 10 Ιουλίου, η Επιτροπή προειδοποίησε την εταιρεία να τροποποιήσει τις διεπαφές του Facebook και του Instagram, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα «εθιστικές», με την απειλή επιβολής υψηλού προστίμου.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν τη Meta ότι δεν αξιολόγησε επαρκώς και δεν περιόρισε τους κινδύνους για τους χρήστες των δύο πλατφορμών σε σχέση με την ανάπτυξη εθισμών, ιδιαίτερα μεταξύ ανηλίκων και ευάλωτων ενηλίκων, λόγω λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την προσοχή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για καθολικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Σουδάν

Οι ΗΠΑ πρότειναν την επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε όλο το Σουδάν, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι εμπλοκής γειτονικών χωρών.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αναφορές στα εμπλεκόμενα μέρη Κύπρου όταν διευκολύνει τη διαδικασία

Ο Φαρχάν Χακ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ του 1970, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές στις δηλώσεις Γκουτέρες σχετικά με τη Συρία και την Κύπρο που επισήμανε Ισραηλινός δημοσιογράφος.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο γγ χαιρετίζει ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία αφοπλισμού Χαμάς

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τη συμφωνία αφοπλισμού της Χαμάς ως «τη μοναδική καλή είδηση» από μια περιοχή που δοκιμάζεται από πολλαπλά μέτωπα και δήλωσε πως η σύγκρουση κινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμια αποσταθεροποίηση.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ κατηγορεί τον Υπ. Αρμοστή για αναξιοπιστία

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζεφ Μπάρτος, δήλωσε πως το σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ χάνει αξιοπιστία. Άσκησε έντονη κριτική στον Φόλκερ Τουρκ για τη στάση του απέναντι σε δυτικές δημοκρατίες και το Ισραήλ.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την Υεμένη, τονίζοντας πως παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.