ΓΔ: 2738.35 1.05% Τζίρος: 638.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone

Υεμένη: Χούθι δηλώνουν επίθεση σε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν νέα επίθεση με drones κατά του διυλιστηρίου Aramco στη Νότια Σαουδική Αραβία, ως αντίποινα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Saba.

Σε νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προχώρησαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εξαπολύοντας επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά διυλιστηρίου πετρελαίου στη νότια Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση των μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις κατά του Ριάντ, συμμάχου της κυβέρνησης της Υεμένης, εντείνονται, ενώ η αναταραχή στην περιοχή συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Saba των ανταρτών, οι Χούθι "έθεσαν στο στόχαστρο το διυλιστήριο της Aramco" στη Τζαζάν, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, χρησιμοποιώντας "πολλά drones". Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως απάντηση σε "παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Υεμένης" από τη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι είχαν ανακοινώσει και την προηγούμενη εβδομάδα πλήγμα κατά του ίδιου διυλιστηρίου. Οι επιθέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά την κατάρρευση, τον περασμένο μήνα, της εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί το 2022 μεταξύ των Χούθι και της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το Ριάντ, γεγονός που σηματοδοτεί νέα φάση στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Η σύγκρουση εντάθηκε μετά από φερόμενα πλήγματα του Ριάντ κατά του αεροδρομίου της Σαναά, υπό τον έλεγχο των Χούθι, όπου το Ιράν είχε στείλει αεροσκάφος με αντιπροσωπεία των ανταρτών χωρίς άδεια από τη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε, οι Χούθι έχουν στοχοποιήσει επανειλημμένα σαουδαραβικές υποδομές και πλοία, ανακοινώνοντας αποκλεισμό των σαουδαραβικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, που αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για τη μεταφορά υδρογονανθράκων μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν.

Στο έδαφος της Υεμένης, οι Χούθι εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου τις πιο φονικές επιθέσεις των τελευταίων ετών, σκοτώνοντας 58 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων, κυρίως στην επαρχία Μαρίμπ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ, κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να "σταματήσουν αμέσως" όλες τις επιθέσεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιστροφής σε "μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας".

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ξεκίνησε το 2014, έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροφωτογραφία Ισλαμαμπάντ
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Δέσμευση υπεράσπισης της Σαουδικής Αραβίας «μέχρι τέλους»

Το Πακιστάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία «μέχρι τέλους», ενόψει της αύξησης των επιθέσεων Χούθι, με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να τονίζει τη δέσμευση για διπλωματική και φυσική στήριξη.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Βομβαρδισμοί από Σ. Αραβία μετά από επίθεση ανταρτών στη Μέκκα

Το κίνημα Ανσαραλά στην Υεμένη κατήγγειλε δεκάδες σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς, μετά από επίθεση με drone στη Μέκκα που αρνήθηκαν οι αντάρτες, ενώ κέρδισε στρατιωτικό έδαφος καταλαμβάνοντας τη δυτική ακτή και το στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Το κίνημα ανταρτών Ανσαραλά δηλώνει πως επιτέθηκε κατά της Σαουδικής Αραβίας

Οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν επίθεση με drones και πυραύλους κατά στρατιωτικής βάσης στη νότια Σαουδική Αραβία, ενώ σφοδρές συγκρούσεις στη δυτική Υεμένη άφησαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Σαουδική Αραβία για απειλή επίθεσης κοντά στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε σύντομη προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην Υεμένη, μετά από χτυπήματα των Χούθι. Ο συναγερμός αφορούσε κυρίως Άμπχα και Χαμίς Μουσάιτ και έληξε γρήγορα.
Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

73 τραυματίες σε επιθέσεις της Ανσαραλά Υεμένης στη Σαουδική Αραβία

Επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη στη Σαουδική Αραβία προκάλεσαν 73 τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, κυρίως σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές. Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί με αντίποινα.