ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Syria
Shutterstock

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Συρία

Τουλάχιστον 7.400 εκλογικά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 07:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας στις κυβερνητικές ζώνες. Για πρώτη φορά η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε πρώην προπύργια των ανταρτών.

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Συρία, μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο και σε πλήρη οικονομικό μαρασμό, όπου η εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ παγίωσε την κυριαρχία του στη μεγάλη πλειονότητα του εδάφους.

Πρόκειται για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μετά την έναρξη το 2011 μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 380.000 ανθρώπων και την έξοδο εκατομμυρίων άλλων, ενώ η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του.

Τουλάχιστον 7.400 εκλογικά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους στις 07:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας στις κυβερνητικές ζώνες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana. Για πρώτη φορά η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε πρώην προπύργια των ανταρτών.

Χθες Σάββατο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από την έκρηξη δύο βομβών κοντά σε τέμενος σε νότιο προάστιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Sana.

Το κόμμα Μπάαθ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μισό αιώνα και έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Άσαντ, κερδίζει συνήθως άνετα τις εκλογές, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια για την εκλογή 250 βουλευτών, καθώς η πλειονότητα των αντιπάλων του ζουν στην εξορία ή σε τομείς που διαφεύγουν από τον έλεγχο της Δαμασκού.

Οι εκλογές, οι οποίες αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν τον Απρίλιο, αναβλήθηκαν δύο φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει μολύνει 496 ανθρώπους από τους οποίους 25 έχουν πεθάνει στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ανάμεσα στους 1.658 υποψηφίους την ψήφο των πολιτών διεκδικούν και επιχειρηματίες. Ήδη, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν πλημμυρίσει από τις αφίσες τους που συνοδεύονται από συνθήματα.

Στις εκλογές του 2016, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 57,56% σε σύνολο σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, εκλογικά κέντρα στήθηκαν για πρώτη φορά στην ανατολική Γούτα, πρώην θύλακα των εξεγερμένων στις πύλες της πρωτεύουσας. αλλά και σε άλλες περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών του Βορρά και της Δύσης που παραμένουν στο στόχαστρο του καθεστώτος.

Η Δαμασκός κατήγαγε τα τελευταία χρόνια τη μία μετά την άλλη νίκες χάρη στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ανακαταλαμβάνοντας το 70% και πλέον της χώρας.

Σήμερα, ωστόσο, στα προγράμματα των υποψηφίων κυριαρχούν οικονομικά και κοινωνικά θέματα με τους υποψηφίους να προτείνουν λύσεις κυρίως για την εκτίναξη των τιμών και την αποκατάσταση των υποδομών.

«Οι βουλευτές θα πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες» προς τον πληθυσμό, λέει η Ουμάγια, 31 ετών, υπάλληλος σε οδοντιατρική κλινική.

Εδώ και αρκετούς μήνες η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με μια ιστορική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μια κρίση που επιταχύνθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στα μέσα Ιουνίου και προστέθηκαν σε παρόμοια μέτρα που είχε ήδη επιβάλει η Δύση.

Ειδικά εκλογικά τμήματα έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες επαρχίες ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορέσουν να ψηφίσουν τους υποψηφίους της περιοχής τους.

Όμως εκατομμύρια Σύροι που ζουν στο εξωτερικό, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές εκτός αν επιστρέψουν στη χώρα.

Πριν από 20 χρόνια, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ηλικίας 34 ετών τότε, ανήλθε στον προεδρικό θώκο μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χάφεζ αλ-Άσαντ.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες χωρίς διαμοιρασμό της εξουσίας από τον πατέρα του, ο "Μπασάρ" ενσάρκωνε την ελπίδα μιας αλλαγής. Είκοσι χρόνια αργότερα το καθεστώς του αντιμετωπίζεται ως κράτος παρίας στη διεθνή σκηνή.

Πόσο μάλλον που έπειτα από εννέα χρόνια ενός πολυαίμακτου πολέμου, στον οποίο ενεπλάκησαν περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, δεν διαφαίνεται καμία έξοδος από την κρίση. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Επταετία χαμένων ευκαιριών, να έρθει η πολιτική αλλαγή

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για επταετία χαμένων ευκαιριών, αύξηση ανισοτήτων και ωφελιμισμό υπέρ των λίγων, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει μικροκοπολιτικά οφέλη

Η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, τόνισε πως το σύστημα συμπληρωματικής ψηφοφορίας διασφαλίζει τη μέγιστη συμμετοχή πολιτών, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και Τσουκαλά για αδιαφορία και επιδίωξη μικροπολιτικών συμφερόντων.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε για νίκη και σχηματισμό κυβέρνησης στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του είναι η πρωτιά στις εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη και με δεύτερη αναμέτρηση, αποφεύγοντας συνεργασία με κόμματα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανοίγοντας νέο προοδευτικό δρόμο.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Βολές κατά κυβέρνησης για προσωπικά δεδομένα και αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων, άσκησε κριτική στον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.