ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Κρεμλίνο στη Μόσχα

Το Κρεμλίνο επιτρέπει στο «Γιάμπλακο» να κατέβει στις εκλογές

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ενέκρινε τη συμμετοχή του κόμματος «Γιάμπλακο» στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή φωνή κατά του πολέμου στην Ουκρανία μεταξύ των κομμάτων.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας ενέκρινε τη συμμετοχή του αντιπολιτευόμενου φιλελεύθερου κόμματος «Γιάμπλακο» (Μήλο) στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθιστώντας το το μοναδικό κόμμα που εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, εγκρίθηκε ομόφωνα ο κατάλογος των 269 υποψηφίων για τις εκλογές της Κρατικής Δούμας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη του «Γιάμπλακο» έχουν διαχρονικά εκφράσει σκληρή κριτική απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλά μέλη του κόμματος αναφέρουν ότι έχουν υποστεί πολιτικές διώξεις και αυθαίρετες ποινικές κατηγορίες, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους.

Η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος διεξάγεται με το σύνθημα «Για την Ειρήνη και την Ελευθερία».

Ο πρόεδρος του Γιάμπλακο, Νικολάι Ριμπακόφ, δήλωσε: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη Ρωσία» και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν ειρηνικά και με ασφάλεια για το μέλλον, για την ειρήνη, για την ελευθερία και για μια Ρωσία χωρίς φόβο».

Στον Ριμπακόφ έχει απαγορευθεί να είναι υποψήφιος. Την ηγεσία του ψηφοδελτίου έχει αναλάβει ο Γιαροσλάβ Σερμπακόφ, ο οποίος τόνισε ότι οι ψηφοφόροι έχουν πλέον μια εναλλακτική επιλογή, αν και αναγνώρισε τις προκλήσεις που υπάρχουν.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν αυταπάτες, αλλά υπάρχει ελπίδα».

Στις προηγούμενες εκλογές, αρκετά μέλη του «Γιάμπλακο» είχαν αποκλειστεί από τις υποψηφιότητες. Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Έλα Παμφίλοβα, δήλωσε ότι στη Ρωσία υπάρχουν «δύο πόλοι», εκείνοι που υποστηρίζουν τον πόλεμο και εκείνοι που είναι κατά, αφήνοντας στους ψηφοφόρους την τελική επιλογή.

Συνολικά, εννέα κόμματα έχουν εγκριθεί να λάβουν μέρος στις εκλογές για την Κρατική Δούμα, ενώ έντεκα κόμματα προσπάθησαν να παρουσιάσουν υποψηφιότητες.

Πίεση στην αντιπολίτευση ενόψει εκλογών

Ο Ριμπακόφ δήλωσε ότι το «Γιάμπλακο» θα επιδιώξει την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας: «Θα κάνουμε το παν για να φέρουμε την ειρήνη, ώστε να μην πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι και η χώρα μας να έχει μέλλον».

Πολιτικοί σχολιαστές στη Μόσχα εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο ενδέχεται να επέτρεψε στο «Γιάμπλακο» να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς τα χαμηλά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» δημιούργησαν την ανάγκη για έναν ελεγχόμενο τρόπο εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι το «Γιάμπλακο» δεν αποτελεί σημαντικό πολιτικό κίνδυνο για το Κρεμλίνο, αφού σε πολλές από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του κόμματος έχει απαγορευθεί η υποψηφιότητα και το κόμμα παραμένει αδύναμο εκλογικά.

Στη Ρωσία, όσοι αντιτίθενται στον πόλεμο συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις.

Πρόσφατα, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπορίς Ναντιέζντιν, που επίσης στηρίζει τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία, αποσύρθηκε από την εκλογική διαδικασία μετά από σύντομη κράτηση. Όπως δήλωσε, στόχος του ήταν να προστατεύσει τους υποστηρικτές του από ενδεχόμενο κίνδυνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο αρνείται οτι η Ντροπρόπιλα κατελήφθη από τους Ρώσους

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν οκτώ ουκρανικούς οικισμούς, περιλαμβάνοντας τη Ντροπρόπιλια στο Ντονέτσκ. Το Κίεβο διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι ελέγχει ακόμη την πόλη, που δέχεται συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει γενικό μπλακ άουτ στην Ουκρανία πριν τον χειμώνα

Ο Β. Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία επιδιώκει γενική διακοπή ρεύματος στην Ουκρανία πριν τον χειμώνα, εξαπολύοντας μαζική επίθεση σε πάνω από 15 ενεργειακές εγκαταστάσεις και κάλεσε τους συμμάχους να πιέσουν τη Μόσχα να σταματήσει.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Μία νεκρή από ουκρανικό drone στο Μπέλγκοροντ, ρωσικά πλήγματα

Μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίστηκε από ουκρανική επίθεση με drone στο Μπέλγκοροντ. Η Ρωσία απάντησε με μαζικά πλήγματα σε ουκρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του χαλυβουργείου ArcelorMittal στην Κρίβι Ριχ.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ιστορική η αναστολή κυρώσεων του Τραμπ, λέει σύμβουλος του Πούτιν

Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε ο Κίριλ Ντμίτριεφ την απόφαση Τραμπ να αναστείλει σημαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας το ισχυρό αντίκτυπο για την Ουκρανία και τη διεθνή οικονομική συνεργασία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Χερσώνα: Ρωσική αεροπορική επίθεση με έναν νεκρό και 19 τραυματίες

Ένα ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στη Χερσώνα προκάλεσε τον θάνατο ενός οδηγού ασθενοφόρου και τον τραυματισμό 19 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα παιδί, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολεξάντρ Προκούντιν.