ΓΔ: 1401.03 0.24% Τζίρος: 79.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:52:30 DATA
world economy-pagkosmia oikonomia
Shutterstock

H ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ταχύτερη από το αναμενόμενο

Η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, όμως παράλληλα έχουν προκύψει και σημαντικές ευκαιρίες που μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία δεν θα είναι μεν άμεση (σε σχήμα "V"), αφού ένα μέρος της οικονομικής παραγωγής χάθηκε για πάντα, αλλά θα είναι ταχύτερη από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι, εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας (International Development Bank), Έλιοτ Όκλαντ (Elliott Auckland), αποδίδοντας την εκτίμησή του αυτή στο γεγονός ότι ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης της Covid-19, τόσο από δημοσιονομική, όσο και από νομισματική σκοπιά, ήταν κολοσσιαίες ("enormous").

Μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα τη «Μεταπανδημική ανάκαμψη των οικονομιών του Εύξεινου Πόντου», που διοργάνωσαν η Παρευξείνια Τράπεζα και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ), ο κ.Όκλαντ επισήμανε πως, πλέον, «μπορούμε να πούμε με σχετική πεποίθηση πως τα χειρότερα (...) πέρασαν, και βρισκόμαστε στον δρόμο της ανάκαμψης», ενώ πρόσθεσε: «πήραμε τα μαθήματα της κρίσης του 2008-2009, ήτοι αυτή τη φορά δεν υπήρξε Lehman Brothers, και οι κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειάζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Συμπλήρωσε ότι ναι μεν έχει γίνει μεγάλη ζημία στην οικονομία, αλλά ταυτόχρονα προέκυψαν λόγω της πανδημικής κρίσης σημαντικές ευκαιρίες, που ναι μεν δεν είναι αρκετές για να αναπληρώσουν τη ζημία, αλλά θα απελευθερώσουν νέα αναπτυξιακή δυναμική. Αυτές οι ευκαιρίες σχετίζονται αφενός με το γεγονός ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις υιοθέτησαν -έστω με τη βία- ταχύτερα την τεχνολογία, η οποία βρίσκεται πλέον παντού και αφετέρου με την αλλαγή που επήλθε σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην ΕΕ. «Πολλοί οικονομολόγοι έλεγαν ότι για να αρχίσει μια νέα εποχή οικονομικής ευημερίας στην Ευρώπη, οι παράγοντες-κλειδιά ήταν δύο: πρώτον, η δημοσιονομική ενοποίηση και δεύτερον η μείωση των ανισορροπιών στα πλεονάσματα. Νομίζω ότι η δυναμική αυτή έχει απελευθερωθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ευελπιστώ ότι η ΕΕ θα "περάσει" το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) κι ότι αυτό θα ανταποκριθεί στο δυναμικό ανάπτυξης της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια» σημείωσε.

Την ανάγκη για μεγαλύτερη περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ώστε οι χώρες να έχουν μεγαλύτερη πρόβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, υπογράμμισε από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γεωργίας, Κόμπα Γκβενετάτζε (Koba Gvenetadze), προσθέτοντας ότι η πανδημία έδειξε πόσο κακό είναι για μια οικονομία να είναι κλειστή. Ο Γεωργιανός κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ακόμα ότι το κοινό πρόβλημα που έχουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής, σε σχέση με άλλα κράτη, είναι η σημαντική εξάρτησή τους από τον τουρισμό, έναν κλάδο που η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά για αρκετά χρόνια.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός ο συντονισμός μεταξύ των χωρών για την απλοποίηση των κανόνων μεταφορών, ώστε το έργο των μεταφορικών εταιρειών να γίνει ευκολότερο. Σε περιφερειακό επίπεδο, συμπλήρωσε, η συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ, όπως και η ροή της πληροφορίας. Κατά τον ίδιο, σε επίπεδο χωρών χρειάζονται συνετές, αντι-κυκλικές πολιτικές στις περισσότερες περιπτώσεις. Συμπλήρωσε ότι οι συνέργειες με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), είναι πάντα σημαντική, γιατί πέρα από τους οικονομικούς πόρους που διαθέτουν, χρήσιμα είναι επίσης, για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η τρέχουσα, η εμπειρία και ο επαγγελματισμός των στελεχών τους.

«Συνήθως οι κρίσεις φέρνουν στην επιφάνεια προβλήματα στην οικονομία. Στη διάρκειά τους, βλέπουμε πολύ καλύτερα τα δομικά προβλήματα των οικονομιών και καθώς αντιμετωπίζουμε την τρέχουσα κατάσταση, είναι ευκαιρία να αναλύσουμε ποια είναι τα πιο ευάλωτα σημεία τους, οι πιο ευάλωτες γωνίες. Ίσως δεν είναι η εποχή για την προώθηση πλήρων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, αλλά μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ενάργεια ό,τι θα μας βοηθήσει στο μέλλον. Οι κρίσεις ποτέ δεν είναι επιθυμητές, αλλά συμβαίνουν, οπότε πρέπει να διασφαλίζουμε ότι μαθαίνουμε τα μαθήματα που έχουν να μας δώσουν» επισήμανε, ενώ παρουσίασε και τα μέτρα που έλαβε η γεωργιανή κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας μετά το lockdown, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ανέργους, οι φορολογικές "διακοπές" (tax holidays) στον κλάδο του τουρισμού και η δρομολόγηση ειδικών προγραμμάτων στήριξης στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

naytilia, ploio, conteiner
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.
ΔΙΕΘΝΗ

Συρρίκνωση 6,5% του ΑΕΠ της Σιγκαπούρης εξαιτίας της πανδημίας

Η Σιγκαπούρη που αποτελεί δείκτη-κλειδί για την υγεία του παγκόσμιου εμπορίου αν και υπέστη βαρύ πλήγμα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το χτύπημα ωστόσο ήταν μικρότερο από ότι υπολογιζόταν στην αρχή.
parisi-paris-gallia-france-lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίζεται η εμπορική κίνηση ενόψει των Χριστουγέννων στο Παρίσι

Με βάση το lockdown, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος Οκτωβρίου οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους και εξαιρούνται οι έξοδοι μόνο για την αγορά φαγητού ή άλλων απαραίτητων αγαθών ή οι σύντομες έξοδοι για σωματική άσκηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ογδόντα χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εξαγωγές μασκών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εκτιμά ότι οι απαγορεύσεις και περιορισμοί μπορεί να εξωθήσουν και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων προμηθειών.