ΓΔ: 2625.04 0.98% Τζίρος: 67.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:36
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Η Τεχεράνη δεν αιτήθηκε επανέναρξη συνομιλιών με ΗΠΑ για τον πόλεμο

Το Ιράν διευκρινίζει πως δεν ζήτησε επανέναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ και πως το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό. Οι συνομιλίες Ιράν-Ομάν έγιναν χωρίς αμερικανική συμμετοχή και αφορούν μόνο τα δύο κράτη.

Ιράν και Στενό του Ορμούζ βρέθηκαν στο επίκεντρο δηλώσεων του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, ο οποίος υπογράμμισε πως η Τεχεράνη δεν έχει ζητήσει την επανέναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως ανέφερε, η κατάσταση στο Στενό του Ορμούζ παραμένει αμετάβλητη.

Ο Μπαγαΐ διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, οι οποίες αφορούν τη διαχείριση του Στενού. Τόνισε πως πρόκειται για διμερές ζήτημα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό.

Παράλληλα, η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουκρανία για τις απρόβλεπτες συνέπειες της επίθεσης σε ιρανικό πλοίο στην Κασπία Θάλασσα, για την οποία κατηγορεί το Κίεβο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια της Ουκρανίας ως απολύτως παράνομη και αδικαιολόγητη, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στον Χάρτη του ΟΗΕ και αποτελεί επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό που δεν θα μείνει αναπάντητος.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρεσβευτής στο Ιράν, Πιέρ Κοσάρ, εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη σύλληψη και ανάκριση δύο Γάλλων διπλωματών στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τον Μπαγαΐ, επισημάνθηκε στον πρεσβευτή ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει ενέργειες και παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν με παραπλανητικές ταμπέλες.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι δύο διπλωμάτες επιδίδονταν σε δραστηριότητες που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν και παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας με το πρόσχημα της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών.

Στις 20 Ιουλίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Νοέλ Μπαρό είχε καταγγείλει μια εξαιρετικά σοβαρή ενέργεια εκφοβισμού από την πλευρά των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν εις βάρος των διπλωματών, αναφέροντας ότι ένας εξ αυτών υπέστη κακοποίηση.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, οι διπλωμάτες κρατήθηκαν χωρίς λόγο για αρκετές ώρες και ανακρίθηκαν λόγω της αποστολής τους να υποστηρίξουν την ιρανική κοινωνία των πολιτών.

Οι ιρανικές αρχές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι οι διπλωμάτες ανακρίθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα από τις υπηρεσίες ασφαλείας, έπειτα από συμμετοχή τους σε συνάντηση με άτομα που καταζητούνται από τις αρχές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απειλεί με επίθεση, οι ΗΠΑ απορρίπτουν νέα κατάπαυση πυρός

Η Τεχεράνη εξετάζει πλήρη επίθεση λόγω αδιεξόδου στις διπλωματικές συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να κλιμακώσουν τη δράση τους στον Περσικό Κόλπο.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ζητά από ΗΠΑ αποδοχή όλων των όρων για άνοιγμα Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό, με το Ιράν να απαιτεί την αποδοχή όλων των όρων του από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποβαθμίζει τις ιρανικές απαιτήσεις, τονίζοντας τα οικονομικά προβλήματα της Τεχεράνης λόγω αμερικανικών κυρώσεων.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Όροι της Τεχεράνης για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά για τις ΗΠΑ αν δεν αλλάξουν στάση, θέτοντας αυστηρούς όρους και διαψεύδοντας τις ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες για το στρατηγικό αυτό πέρασμα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί φοβούνται κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν πως ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, ενώ μόνο το 17% πιστεύει ότι θα φέρει σταθερότητα. Ο Τραμπ υποχώρησε από απειλές επίθεσης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σύσταση σε πολίτες να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή

Οι αμερικανικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή προειδοποίησαν τους Αμερικανούς για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου και τους συνέστησαν να προετοιμαστούν για αποχώρηση, ενώ η Ουάσιγκτον εξετάζει νέα πλήγματα στο Ιράν χωρίς να έχει δοθεί ακόμη διαταγή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης

Ο ιρανικός στρατός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους συμμάχους τους να επανεξετάσουν τη συνεργασία τους, προειδοποιώντας ότι όποιος στηρίζει την Ουάσινγκτον κινδυνεύει με πόλεμο.