ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο

Το Κρεμλίνο: Περιμένουμε νέες αμερικανικές προτάσεις για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θεωρεί ειλικρινείς τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να πετύχει τους στόχους του, περιμένοντας νέες αμερικανικές προτάσεις.

Ρωσία εκτιμά πως ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ειλικρινής όσον αφορά τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αναμένει από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε νέες προτάσεις. Το Κρεμλίνο, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η Ρωσία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την επίτευξη των στόχων της. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «δεν είναι η προτιμώμενη λύση, αλλά δεδομένης της απουσίας προοπτικών για ειρήνη, θα τον φέρουμε εις πέρας μέχρι το τέλος, μέχρι την απόλυτη νίκη». Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα θα περιμένει νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Πεσκόφ αναδεικνύουν τη διάθεση του Κρεμλίνου να συνεχίσει τη διπλωματία με τον Τραμπ. Παράλληλα, μετατοπίζει την ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου στους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση διανύει το πέμπτο έτος της.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «οι Αμερικανοί — ο πρόεδρος Τραμπ, οι διαπραγματευτές του — είναι ειλικρινείς στην επιθυμία τους να διαμορφώσουν επιλογές αποδεκτές από όλους. Η επιλογή που πρότειναν έγινε αποδεκτή από εμάς, αλλά απορρίφθηκε από τους Ουκρανούς». Επίσης, σημείωσε πως «οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ουκρανούς... οι οποίοι υποκινούνταν από τους Ευρωπαίους».

Οι τελευταίες τριμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, λίγο πριν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κηρύξουν πόλεμο κατά του Ιράν. Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προσδοκά την επανέναρξη της αμερικανικής διαμεσολάβησης όταν η κρίση στη Μέση Ανατολή αποκλιμακωθεί.

Σημειώνεται ότι κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν σύντομη συνάντηση στην Ασία αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να φιλοξενήσει απεσταλμένους του Τραμπ στη Μόσχα για συνομιλίες, χωρίς όμως να έχει οριστεί ημερομηνία.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η στάση των ΗΠΑ παραμένει αμφίβολη, καθώς «συνεχίζουν να τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα» ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν την επιθυμία τους για τον τερματισμό του πολέμου.

«Ωστόσο, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη διττότητα στη στάση της κυβέρνησης Τραμπ όποτε αυτή συνάδει με τα συμφέροντά μας. Και η επιθυμία τους να διευκολύνουν μια ειρηνική λύση συνάδει απόλυτα με τα συμφέροντά μας», ανέφερε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Μην στηρίζετε τον επιτιθέμενο στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους της Ουκρανίας για ειλικρίνεια και παρότρυνε τις ΗΠΑ να μην στηρίξουν τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συστράτευσης για προστασία ζωών και τερματισμό του πολέμου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οδυνηρό που ο Τραμπ στηρίζει την άλλη πλευρά

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι «οδυνηρό» που ο Τραμπ στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο, τονίζοντας ότι αν επιλέγει να βρίσκεται στη μέση, θα πρέπει να παραμένει ουδέτερος και να μην παίρνει θέση κατά της Ουκρανίας.