ΓΔ: 2607.25 0.01% Τζίρος: 8.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:36
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός

Κουβέιτ: Κλήση Ιρανού πρέσβη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο στα Στενά Ορμούζ

Το Κουβέιτ κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν μετά την επίθεση σε κουβεϊτιανό δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ, κατά την οποία τραυματίστηκαν μέλη του πληρώματος, παραδίδοντας επίσημη διαμαρτυρία για το περιστατικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν, προκειμένου να εκφράσει έντονη διαμαρτυρία για την επίθεση εναντίον κουβεϊτιανού πετρελαιοφόρου στα Στενά του Ορμούζ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετοί ναυτικοί, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο, εκπρόσωπός του «επέδωσε νότα διαμαρτυρίας σχετικά με την επίθεση του Ιράν εναντίον του κουβεϊτιανού πετρελαιοφόρου Kifan, το βράδυ της Δευτέρας, καθώς διέσχιζε τα Στενά του Ορμούζ, εξαιτίας της οποίας τραυματίστηκαν αρκετά μέλη του πληρώματος».

Η ενέργεια αυτή υπογραμμίζει την ένταση που επικρατεί στην κρίσιμη θαλάσσια ζώνη, απ’ όπου διέρχεται σημαντικό ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, με τις περιφερειακές αρχές να ζητούν αποκλιμάκωση και ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Ομάν σε διάλογο για τη διαχείριση του Στενού του Ορμούζ

Το Ιράν και το Ομάν συζήτησαν για πρώτη φορά μετά το πρωτόκολλο Τεχεράνης-Ουάσινγκτον τη μελλοντική διαχείριση του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με το ιρανικό ΥΠΕΞ. Η συνάντηση έγινε στη Μουσκάτ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.
ΗΠΑ και Ιράν πολεμική ένταση
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Φρουροί δηλώνουν πως ο αποκλεισμός παραμένει μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν

Το Ιράν θα κρατήσει κλειστά τα Στενά του Ορμούζ μέχρι οι ΗΠΑ να δεχτούν όλους τους όρους του, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη θαλάσσια οδό ως «θέατρο πολέμου» πλέον για τη χώρα.
Ιρακινή πετρελαϊκή αντλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ και Ιράν σε διαπραγματεύσεις για εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου

Το Ιράκ συζητά με το Ιράν έναν διακανονισμό για τις εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς το σχέδιο να έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, σύμφωνα με τον Ιρακινό Υπουργό Πετρελαίου. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για διαδρομή ή ποσότητες.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το άνοιγμα των Στενών Ορμούζ δεν συνδέεται με συνομιλίες με Ομάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν πως το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ δεν εξαρτάται από διαπραγματεύσεις με το Ομάν, αλλά από την αποδοχή των ιρανικών όρων από τις ΗΠΑ, διαψεύδοντας σχετικές φήμες προόδου.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ, λέει αξιωματούχος

Πρόοδος καταγράφεται στις συνομιλίες Ομάν και Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ, με αμερικανό αξιωματούχο να αναμένει σύντομα συμφωνία και άρση του αποκλεισμού των ιρανικών λιμένων μετά την ομαλοποίηση της ναυσιπλοΐας.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ελπίδες για επαναφορά διαλόγου Ιράν-ΗΠΑ με τη συμφωνία Ορμούζ

Το Πακιστάν ελπίζει ότι η νέα συμφωνία για το Στενό του Ορμούζ θα βοηθήσει ΗΠΑ και Ιράν να ξαναρχίσουν συνομιλίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, μετά τη συμφωνία Ιράν-Ομάν για εναλλακτική θαλάσσια διαδρομή στο σημείο έντασης.