Κυβερνοπεπίθεση δέχτηκε το Twitter, καθώς χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στα εσωτερικά της συστήματα και υπέκλεψαν την «ταυτότητα» ορισμένων από τους πιο ενεργούς χρήστες της. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, μεταξύ αυτών είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ίλον Μασκ, ο Κάνιε Γουέστ, η Κιμ Καρντάσιαν, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζεφ Μπέζος, ο Μάικ Μπλούμπεργκ, αλλά και οι εταιρείες Uber και Apple.
Σύμφωνα με την πλατφόρμα, οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς αυτούς εμφανιζόμενοι με τα διαπιστευτήρια διαχειριστών της πλατφόρμας και στη συνέχεια τους χρησιμοποίησαν για να ζητήσουν ποσά σε ψηφιακό νόμισμα και συγκεκριμένα στο bitcoin, τα οποία ισχυρίζονταν ότι θα τα επιστρέψουν στο διπλάσιο.
Στη συνέχεια οι χάκερς ζήτησαν από τους ακολούθους τους να στείλουν σε μια σειρά διευθύνσεων χρήματα σε bitcoin. Μέχρι το απόγευμα χθες είχαν γίνει 400 μεταφορές σε bitcoin συνολικής αξίας 105.190 ευρώ. Τα μισά από τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης είχαν καταθέσεις σε αμερικανικά bitcoin, το ένα τέταρτο στην Ευρώπη και το ένα τέταρτο στην Ασία, σύμφωνα με την εταιρεία Elliptic.
Επίσης, σύμφωνα με υπολογισμούς της Kaspersky, τουλάχιστον 367 χρήστες μετέφεραν περίπου 120.000 δολάρια συνολικά στους επιτιθέμενους κατά τη διάρκεια των δύο ωρών της επίθεσης
Σε μια σειρά από tweets, η εταιρεία ανέφερε ότι «εντοπίσαμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι μια συντονισμένη επίθεση κοινωνικής μηχανικής από πρόσωπα που στόχευσαν επιτυχώς ορισμένους από τους χρήστες μας έχοντας πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα και εργαλεία».
Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε σε μια ασυνήθιστη κίνηση, εμποδίζοντας για αρκετές ώρες την ανάρτηση μηνυμάτων σε κάποιους εξακριβωμένους λογαριασμούς, λέγοντας πως θα αποκαταστήσει την λειτουργία αυτή μόνο όταν θα βεβαιωθεί για την ασφάλειά της.
Το γεγονός ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους των ειδικών ασφαλείας ότι εκτέθηκαν σε κίνδυνο οι ίδιες οι υπηρεσίες και όχι οι χρήστες. Εξάλλου, ο ρόλος του Twitter ως μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας για πολιτικούς υποψήφιους και δημόσιους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει φόβους ότι χάκερς είναι σε θέση να προκαλέσουν χάος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ή να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Η μετοχή της Twitter βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 6%, μετά την επίθεση.