ΓΔ: 1463.82 -0.20% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αναπτύχθηκαν αντισώματα στη δοκιμή για το εμβόλιο της Moderna

Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου. Ως τις 27 Οκτωβρίου αναμένεται να διαρκέσει η τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών μπαίνει στις 27 Ιουλίου το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο που φθάνει σε αυτό το στάδιο. Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Οκτωβρίου.

30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την - καθοριστική - φάση στις ΗΠΑ· οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο). Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.

Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού - δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό - στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, γνωστοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες χθες. 

Η μετοχή της Moderna ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 4,5%, ενώ μετά την ανακοίνωση βρέθηκε να ενισχύεται έως και 17%

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

China-Kina-Covid-19-Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η πανδημία μείωσε το μέσο προσδόκιμο ζωής (-1,6 έτος) παγκοσμίως

Tο προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, με άλλα λόγια σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία για την παγκόσμια επάνοδο του κορονοϊού το καλοκαίρι

Η υποπαραλλαγή Έρις, της οικογένειας Όμικρον, μοιάζει περισσότερο μεταδοτική από άλλες που κυκλοφορούν -πιθανόν λόγω νέων γενετικών μεταλλάξεων- και ίσως είναι πιο ικανή να διαφεύγει από τις ανοσολογικές άμυνες.