Οι πυρκαγιές στην Αλμερία προκαλούν συναγερμό στις αρχές της νοτιοανατολικής Ισπανίας, καθώς οι πυροσβέστες προχωρούν σήμερα σε επιθετική τακτική αντιμετώπισης μιας από τις πιο θανατηφόρες δασικές φωτιές που έχουν πλήξει τη χώρα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο περιφερειακό υπουργό για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, νέα χωριά εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων προστασίας των κατοίκων.
Η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία χθες, ενισχυμένη από ισχυρούς ανέμους, παγιδεύοντας ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις φλόγες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν αδιάκοπα για να περιορίσουν το μέτωπο και να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες.
Ιατροδικαστικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα 12 πτώματα που εντοπίστηκαν κοντά στη δασική περιοχή Μπένταρ, βόρεια του Λος Γκαλάρδος, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι ταυτότητες των θυμάτων, ενώ οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Ο περιφερειακός υπουργός Προεδρίας, Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών, Αντόνιο Σανθ, στην αυτόνομη περιφέρεια της Ανδαλουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους εντός της ζώνης έκτακτης ανάγκης ότι η κατάσταση παραμένει «περίπλοκη», με τη φωτιά να συνεχίζει να εξαπλώνεται. Παράλληλα, επαίνεσε το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν να αποτρέψουν τη διάδοση της πυρκαγιάς προς την εθνική οδό και τις πυκνοκατοικημένες παραλιακές περιοχές.