ΓΔ: 2590 -0.51% Τζίρος: 76.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:40:38
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ

ΟΗΕ: Έκκληση για παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε διεθνή συνεργασία για μια «συνετή και οργανωμένη» παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, προειδοποιώντας πως το μέλλον της ανθρωπότητας διακυβεύεται χωρίς κοινά πλαίσια και συντονισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να προστατευθεί «το μέλλον της ανθρωπότητας» απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις αυτών των τεχνολογιών.

«Η επιλογή που προσφέρεται δεν είναι (...) ανάμεσα στην τυφλή εμπιστοσύνη στην ΤΝ και τον φόβο απέναντί της. Είναι ανάμεσα σε μια συνετή και οργανωμένη διακυβέρνηση ή μια παρέκκλιση αφημένη στην τύχη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην εναρκτήρια σύνοδο του πρώτου Παγκόσμιου Διαλόγου για τη Διακυβέρνηση της ΤΝ στη Γενεύη.

Το νέο διακυβερνητικό φόρουμ, υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών, στοχεύει να προσφέρει στα κράτη μέλη και την κοινωνία των πολιτών τη δυνατότητα να συντονίσουν το πλαίσιο ανάπτυξης και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Παγκόσμιο πλαίσιο διακυβέρνησης της ΤΝ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα συστήματα αυτά εξελίσσονται «με φρενήρη ταχύτητα», ξεπερνώντας τους θεσμούς που έχουν αναλάβει τον έλεγχό τους.

 «Οι θεσμοί μας επινοήθηκαν για να πλαισιώσουν μηχανές που εκτελούν εντολές. Δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν μηχανές που λαμβάνουν αποφάσεις», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του vibe-coding, τόνισε ότι «μπορεί να κάνει θαύματα αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει την αλήθεια». Κατά τον ίδιο, η πρόκληση είναι να διαμορφωθεί ένα σύστημα που θα υπηρετεί την ανθρωπότητα, όχι το αντίστροφο.

Ο Γκουτέρες εντόπισε τρεις βασικούς κινδύνους: την ταχύτητα ανάπτυξης της ΤΝ, τη συγκέντρωση ισχύος σε λίγες επιχειρήσεις και χώρες, και την απειλή για την ακεραιότητα της πληροφορίας από περιεχόμενο παραγόμενο από μηχανές.

Προτεραιότητες και προστασία των παιδιών

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε τέσσερις προτεραιότητες για μια δίκαιη διακυβέρνηση: ασφάλεια, σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενίσχυση της ικανότητας των αναπτυσσόμενων χωρών και διαφάνεια.

Πρότεινε τη θέσπιση δεσμεύσεων για την προστασία των παιδιών από κινδύνους που συνδέονται με την ΤΝ, όπως δοκιμές ασφαλείας πριν από τη διάθεση προϊόντων, απαγόρευση δημιουργίας σεξουαλικών εικόνων παιδιών και αυτόματη διακοπή λειτουργίας συστημάτων που προκαλούν ψυχική δυσφορία.

«Τα παιδιά εξαπατώνται από μηχανές που προσποιούνται ότι είναι φίλοι τους (...) Κανένα παιδί δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο μιας μη ρυθμισμένης ΤΝ», υπογράμμισε.

Παγκόσμιο Ταμείο και βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση προτάσεις για τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου για την ΤΝ, με στόχο την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ψηφιακό χάσμα να γίνει χάσμα ΤΝ», τόνισε.

Η πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Διάλογος «θα πρέπει να ορίσει ένα κοινό όραμα στο οποίο η τεχνολογική πρόοδος συμβαδίζει με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κίνδυνοι στρατιωτικής χρήσης και περιβαλλοντικές ευθύνες

Αναφερόμενος στην ομιλία του στην Εβδομάδα Κλιματικής Δράσης στο Λονδίνο, ο Γκουτέρες κάλεσε τις επιχειρήσεις του κλάδου να δημοσιοποιήσουν το πλήρες κλιματικό αποτύπωμα των συστημάτων τους και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο στρατιωτικής χρήσης της ΤΝ, χαρακτηρίζοντας τα αυτόνομα φονικά όπλα «ηθικά αποκρουστικά» και «πολιτικά απαράδεκτα». Ζήτησε την απαγόρευσή τους από το διεθνές δίκαιο.

Όπως υπογράμμισε, «ο κόσμος φιλοξενεί πιθανόν την τελευταία γενιά που μπορεί να ορίσει τους όρους της συνύπαρξης ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τις μηχανές». Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι επιστήμονες καλούνται να δράσουν άμεσα ώστε η ΤΝ να γίνει «πιο ασφαλής, πιο δίκαιη, πιο προσβάσιμη και πιο ηθική».

Μετά τον Παγκόσμιο Διάλογο για τη Διακυβέρνηση της ΤΝ, που πραγματοποιείται στη Γενεύη, θα ακολουθήσει η σύνοδος AI for Good με θέμα τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στην προεδρία του ΣΑ ΟΗΕ: τεχνητή νοημοσύνη & θαλάσσια ασφάλεια

Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο εστιάζοντας σε τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη, θαλάσσια ασφάλεια, τα παιδιά σε συγκρούσεις και την ατζέντα Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια.
Γεραπετρίτης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Ανάγκη διεθνούς πλαισίου και εποπτείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε από τη Νέα Υόρκη την ανάγκη διεθνούς πλαισίου και φορέα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τονίζοντας τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της για την ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Τι θα πει για Ελλάδα-Τουρκία, Κύπρο και Τεχνητή Νοημοσύνη

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, υπογραμμίζοντας ότι διάλογος και μονομερείς ενέργειες δεν συνυπάρχουν, ενώ θα αναφερθεί και στο Κυπριακό.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Τραμπ για ΤΝ, Ρωσία-Ουκρανία και επίθεση στο ΔΠΔ-Κούβα

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στον ΟΗΕ πως το επίσημο αμερικανικό κράτος θα χρησιμοποιεί πλέον τον όρο «Σούπερ Νοημοσύνη» αντί για «Τεχνητή Νοημοσύνη», χαρακτηρίζοντας υπερβολικούς τους φόβους για τις νέες τεχνολογίες.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Συνεργασία για ΤΝ και λύση δύο κρατών στη Μ. Ανατολή ζητά ο ΟΗΕ

Στην τελευταία του ομιλία ως γ.γ. του ΟΗΕ, ο Γκουτέρες κάλεσε για όρια στην τεχνητή νοημοσύνη, τέλος σε πολέμους, δράση για το κλίμα και αναδιοργάνωση του ΟΗΕ, τονίζοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες προειδοποιεί για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι η ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης κρύβει σοβαρούς κινδύνους, καλώντας σε αυστηρότερη εποπτεία, σε αντίθεση με τη στάση Τραμπ, λίγο πριν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.