ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
Εικόνα από καταστροφική δασική πυρκαγιά με φλόγες και καπνό πάνω από το δάσος.

Φωτιά στους Πυρηναίους: Χωρίς θεατές το 3ο ετάπ του Γύρου Γαλλίας

Το τρίτο ετάπ του Γύρου Γαλλίας τη Δευτέρα θα διεξαχθεί χωρίς θεατές στο γαλλικό τμήμα, λόγω μεγάλης φωτιάς στα Ανατολικά Πυρηναία. Επιτρέπεται μόνο η διέλευση ποδηλατών και βασικών οχημάτων, ανακοίνωσε ο νομάρχης.

Το τρίτο ετάπ του Γύρου Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με ορισμένες προσαρμογές, αλλά χωρίς αλλαγή στη διαδρομή, και θα διεξαχθεί χωρίς θεατές στο γαλλικό τμήμα του. Η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Ανατολικά Πυρηναία, κινητοποιώντας τα συνεργεία εκτάκτων καταστάσεων, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης.

«Στο γαλλικό έδαφος, ο μηχανισμός θα περιοριστεί στη διέλευση μόνο των ποδηλατών και των οχημάτων που είναι απαραίτητα για την οργάνωση του αγώνα», δήλωσε ο νομάρχης Πιερ Ρενιό ντε λα Μοτ σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το κοινό «καλείται να μην πλησιάζει στη διαδρομή ή στην περιοχή τερματισμού (στο Λεζ Ανγκλ σ.σ.)». Όπως σημείωσε, «θα είναι —στη Γαλλία σε κάθε περίπτωση— ένα ετάπ του Γύρου Γαλλίας χωρίς θεατές».

Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του Γύρου Γαλλίας, Κριστιάν Πριντόμ. Το στάδιο, μήκους 195,9 χιλιομέτρων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει από την πόλη Γκρανογιέρς της Ισπανίας και να τερματίσει στο Λεζ Ανγκλ, με τον τερματισμό να αναμένεται γύρω στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας.

«Συμφωνήσαμε (σε αυτά τα μέτρα), δεδομένων των εξαιρετικών και τρομακτικών συνθηκών της πυρκαγιάς», επιβεβαίωσε ο Κριστιάν Πριντόμ σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε τηλεφωνικά «το απόγευμα» με τον νομάρχη των Ανατολικών Πυρηναίων.

Ο διευθυντής του Γύρου υπογράμμισε ότι «η προσαρμογή είναι μέρος της καθημερινής ζωής ενός διοργανωτή ποδηλατικού αγώνα» και πρόσθεσε: «Το πρώτο που σκεπτόμαστε σίγουρα είναι οι άνθρωποι που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Το πρώτο πράγμα είναι ασφαλώς η προστασία του κόσμου».

Πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας στα Ανατολικά Πυρηναία

Η γραμμή τερματισμού βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά, η οποία έχει ήδη κάψει περισσότερα από 16.000 στρέμματα και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό ενός πυροσβέστη και ενός κατοίκου. Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο Ιγ σιρ Τετ, στους πρόποδες της οροσειράς Κανιγκού.

Ο νομάρχης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη «προσαρμογή» κρίθηκε αναγκαία ώστε οι δυνάμεις πυρόσβεσης να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι «εξαιρετικής κλίμακας» και απαιτεί «μεγάλη κινητοποίηση των μέσων καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών», συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών, των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας και όλων των κρατικών υπηρεσιών.

«Η απόλυτη και σαφής προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών, της περιουσίας και των φυσικών περιοχών, καθώς και ο έλεγχος της καταστροφής», υπογράμμισε ο Ρενιό ντε λα Μοτ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πλημμυρισμένο ποτάμι
ΔΙΕΘΝΗ

Νεπάλ: 6.150 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου

Ο αριθμός των αγνοούμενων από τις πλημμύρες της 26ης Αυγούστου στο Νεπάλ ανήλθε σήμερα σε 6.150, σύμφωνα με την υπηρεσία καταστροφών, αυξημένος από 5.179 που ήταν χθες, μετά από επικαιροποίηση των στοιχείων.
Φλόγες δάσους πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο η φωτιά στα Ξύγκια

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στα Ξύγκια Ζακύνθου, όπου επιχειρούν 31 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα και 6 αεροσκάφη. Οι δυνατοί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και υπάρχει ανησυχία για αναζωπυρώσεις.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Κολχικό

Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο Κολχικό Λαγκαδά. Επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 14 οχήματα, αεροσκάφη και ελικόπτερο, χωρίς να κινδυνεύουν κατοικίες ή υποδομές.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Κολχικό του Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή στο Κολχικό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Επιχειρούν 32 πυροσβέστες, 11 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.
Μανώλης Γραφάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

650 εκατ. ευρώ για έργα αποβλήτων και λυμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πάνω από 650 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε 72 έργα διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας 131 οικισμούς, όπως παρουσιάστηκε στη 90ή ΔΕΘ από στελέχη του ΥΠΕΝ.