ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Ολλανδίας

Ολλανδία: Απαιτούνται νέες αναλύσεις για ταυτοποίηση των λειψάνων ντ' Αρτανιάν

Ο σκελετός που βρέθηκε σε εκκλησία του Μάαστριχτ δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί οριστικά ως ανήκων στον διάσημο ντ' Αρτανιάν, καθώς νέα ευρήματα δημιουργούν ερωτήματα και απαιτούν περαιτέρω έρευνα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από την ταυτότητα ενός σκελετού που εντοπίστηκε φέτος κάτω από εκκλησία στο Μάαστριχτ, καθώς οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν ανήκει στον διάσημο Γάλλο μουσκετοφόρο Σαρλ ντε Μπατζ ντε Καστελμόρ ντ’ Αρτανιάν.

Όπως δήλωσαν οι δημοτικές αρχές, «προς το παρόν η αληθινή προέλευση του σκελετού και οι συνθήκες θανάτου παραμένουν ασαφείς». Τόνισαν επίσης πως περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει αν πρόκειται για ένα αυθεντικό κομμάτι ιστορίας ή όχι.

Η ανασκαφή στην Εκκλησία Αγίων Πέτρου και Παύλου δεν έχει αποκλείσει «εντελώς» το ενδεχόμενο ο σκελετός να ανήκει πράγματι στον ντ’ Αρτανιάν. Ωστόσο, νέα στοιχεία που προέκυψαν δημιουργούν ερωτήματα και δείχνουν προς διαφορετική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα οστά ανήκουν σε άνδρα ηλικίας 44 έως 66 ετών, εύρος που περιλαμβάνει την ηλικία του ντ’ Αρτανιάν, ο οποίος ήταν 62 ετών όταν σκοτώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατέστη δυνατό να χρονολογηθούν τα οστά ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος θανάτου.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι ο άνδρας είχε διατροφή πλούσια σε ψάρι, χαρακτηριστικό πιο συμβατό με περιοχές της ανατολικής ή νότιας Ευρώπης παρά με τη Γασκόνη στη νοτιοανατολική Γαλλία, γενέτειρα του ντ’ Αρτανιάν. «Εγείρεται το ερώτημα αν μια τέτοια διατροφή ήταν συνήθης μεταξύ των καθολικών μουσκετοφόρων από τη Γαλλία τον 17ο αιώνα», σημειώνουν οι ερευνητές.

Παρεμβάσεις χωρίς άδεια καθυστέρησαν την έρευνα

Η διαδικασία ταυτοποίησης καθυστέρησε εξαιτίας ενεργειών ενός συνταξιούχου αρχαιολόγου, του Βιμ Ντάικμαν, ο οποίος ξεκίνησε να ανασκάπτει τον τάφο χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Οι αρχές ανέφεραν ότι πολλές πολύτιμες πληροφορίες έχουν «αμετάκλητα χαθεί», καθώς ο Ντάικμαν προκάλεσε πιθανές ζημιές στο κρανίο του σκελετού και δεν κατέγραψε την εργασία του σύμφωνα με τα επιστημονικά πρότυπα.

Ο αρχαιολόγος αναγκάστηκε να σταματήσει όταν η εκκλησία διαπίστωσε την έλλειψη άδειας, ενώ η εκσκαφή συνεχίστηκε από επαγγελματική ομάδα στις 13 Μαρτίου. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Nieuwsuur της ολλανδικής τηλεόρασης, ο Ντάικμαν παραδέχθηκε ότι δεν είχε ενημερώσει τις αρχές, καθώς ήθελε να πιστωθεί την ανακάλυψη. Επίσης, αποκάλυψε ότι είχε συγκεντρώσει οστά σε πλαστική σακούλα και τα φύλαξε σε αποθήκη στον κήπο του, επιστρέφοντάς τα μόνον ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας.

Η ιστορική διάσταση του ντ’ Αρτανιάν

Ο ντ’ Αρτανιάν, ήρωας του Αλέξανδρου Δουμά στο μυθιστόρημα «Τρεις Σωματοφύλακες», υπήρξε υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο. Σκοτώθηκε κατά τη γαλλική πολιορκία του Μάαστριχτ στον γαλλοολλανδικό πόλεμο, στις 25 Ιουνίου 1673. Ιστορικοί θεωρούν πιθανό η εκκλησία να αποτέλεσε τόπο ταφής του, αν και δεν αποκλείεται να έχει ταφεί σε ομαδικό τάφο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης αρχαίου DNA, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα ταυτοποίησης του σκελετού με τον διάσημο μουσκετοφόρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις χώρες ΕΕ ζητούν χρήση δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία ζητούν με επιστολή να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία, παρά τις αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο.
Κουνούπι στο δέρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Πρώτος θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ένας άνθρωπος πέθανε σε νοσοκομείο της Ολλανδίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το RIVM, που ανακοίνωσε πως συνολικά τρία άτομα είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη ΓΓ για φονική επίθεση συμμορίας στο Πορτ-ο-Πρενς

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση συμμορίας κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 47 ατόμων, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών.
Σημαία Eurovision
ΔΙΕΘΝΗ

Η AvroTros της Ολλανδίας θα μποϊκοτάρει την Eurovision 2027

Ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας AvroTros ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει και το 2027 τη Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ και της απουσίας αυστηρών κανόνων για αποκλεισμό χωρών με εμπλοκή σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά χώρες ζητούν από το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς στη Δ. Όχθη

Επτά χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση εποικισμών στη Δυτική Όχθη και να αποσύρει την πρόσκληση για νέα ακίνητα, τονίζοντας ότι η κίνηση υπονομεύει τη λύση δύο κρατών και εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΠΔ: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ υπονομεύουν το κράτος δικαίου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της προέδρου του, τονίζοντας ότι τέτοιες πιέσεις υπονομεύουν το κράτος δικαίου και επηρεάζουν αρνητικά τη διεθνή έννομη τάξη.