Ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ ετοιμάζεται να ξοδέψει εκατομμύρια για να συμμετάσχει ένα πρωτότυπο κοινωνικό πείραμα για το βασικό εισόδημα, βρίσκοντας ήδη απέναντι του αρκετούς που αντιδρούν στις ΗΠΑ.
Το «πείραμα» του Ντόρσεϊ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Δήμαρχοι για Εγγυημένο εισόδημα» (Mayors for a Guaranteed Income), που αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 7 εκατ. Αμερικανούς πολίτες σε 14 διαφορετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Λος Άντζελες, της Ατλάντα, του Νιούαρκ, του Νιου Τζέρσει, και του Τζάκσον του Μισισσιπή.
Οι δήμαρχοι που εμπλέκονται δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν πιλοτικά προγράμματα στις πόλεις τους που θα εξασφαλίζουν ένα εγγυημένο βασικό εισόδημα και ασκούν επίσης πιέσεις στους νομοθέτες ώστε να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη πρωτοβουλία και σε εθνικό επίπεδο.
Η συμμαχία πίσω από αυτό το πείραμα αναφέρει πως δίνοντας στους πολίτες ένα εγγυημένο εισόδημα μπορεί να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από την φτώχεια και να έχουν ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» ώστε να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό πλήγμα που τους προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσει, με προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα 7,5 δισ. δολάρια, θα δώσει στο πρόγραμμα 3 εκατ. δολάρια από την ΜΚΟ που διαθέτει. Το πρόγραμμα UBI (Universal Basic Income) που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πολίτες, έρχεται αμέσως μετά την δημόσια δέσμευση του Τζακ Ντόρσει πως θα δωρίσει 1 δισ. δολάρια για να ενισχυθούν οι προσπάθειες ανακούφισης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Οι δήμαρχοι που εμπλέκονται στο πρόγραμμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος θα μπορεί να λαμβάνει αυτό το βοήθημα και πόσο θα είναι το ύψος του κάθε μήνα. Σε δήλωση που έχουν κάνει, αναφέρουν πως οραματίζονται ότι αυτό το βοήθημα θα είναι συμπληρωματικό στα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά προγράμματα.
Μέχρι στιγμής, στο Τζάκσον του Μισσισιπή και το Στόκτον της Καλιφόρνια, ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα που εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο εισόδημα για τους πολίτες τους, ενώ στο Σικάγο, το Νιούαρκ και την Ατλάντα βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης των προγραμμάτων αυτών.
Οι υπέρμαχοι της ιδέας αυτής καθώς και τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, υποδεικνύουν πως η εξασφάλιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στις ΗΠΑ, που έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα στην περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στον αντίποδα, οι πολέμιοι της ιδέας, αναφέρουν πως ο οικονομικός αντίκτυπος μιας τέτοιας πρότασης δεν έχει εξεταστεί αναλυτικά και μπορεί να οδηγήσει όσους λαμβάνουν το επίδομα αυτό να σταματήσουν να δουλεύουν.
Ωστόσο ο Ντόρσει δεν είναι ο μόνος πλούσιος Αμερικάνος που «πειραματίζεται» με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο Άντριου Γιανγκ, επιχειρηματίας και πρώην υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, ανακοίνωσε τον Μάιο πως θα δίνει 500 δολάρια κάθε μήνα για τα επόμενα πέντε χρόνια σε 20 κατοίκους της Νέας Υόρκης, μέσα από την ΜΚΟ του σε μια προσπάθεια να εξεταστούν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής.
Η πρόταση για το εγγυημένο βασικό εισόδημα διατυπώθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αιώνα, με τον Τόμας Πέιν και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ πολύ αργότερα να επαναφέρουν το ζήτημα. Οι σημαντικοί κάτοικοι της Σίλικον Βάλει όπως ο Έλον Μάσκ και ο Μάρκ Ζούκενμπεργκ έχουν κατά καιρούς αναφέρει την στήριξη τους σε αυτή την ιδέα, η οποία πλέον δείχνει να είναι όλο και πιο απαραίτητη στην κατακερματισμένη κοινωνία που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορονοϊού που έχει εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.