ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Ελβετία Μπίργκενστοκ
Φωτογραφία: Ελβετία Μπίργκενστοκ θέρετρο, στο οποίο αναμένονται οι ειρηνευτικές συζητήσεις. Credit: Shutterstock

Έναρξη τριμερών συνομιλιών Ιράν, ΗΠΑ και Κατάρ στην Ελβετία

Ξεκίνησαν στην Ελβετία τριμερείς συνομιλίες Ιράν, ΗΠΑ και Κατάρ για εκεχειρία στον Λίβανο και τα παγωμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία. Το Ιράν δηλώνει πως το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό αν δεν γίνει σεβαστή η εκεχειρία.

Ξεκίνησαν στην Ελβετία τριμερείς συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ, το οποίο έχει ρόλο μεσολαβητή. Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση, το αντικείμενο των διαβουλεύσεων αφορά τον Λίβανο και τα παγωμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι «μία τριμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή του Ιράν, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ σχετικά με τα θέματα μίας συνολικής εκεχειρίας στον Λίβανο και των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στην Ελβετία».

Παράλληλα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο πηγή της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, ανέφερε ότι το Στενό του Ορμούζ δεν πρόκειται να ανοίξει όσο δεν γίνεται σεβαστή η εκεχειρία στον Λίβανο και δεν εκδίδονται άδειες για την πώληση του ιρανικού πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη διαμάχη Σ. Αραβίας-Χούθι

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η Τεχεράνη στηρίζει πολιτική λύση στη σύγκρουση Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, προσφέροντας ξανά μεσολάβηση για διάλογο, με το Ριάντ να μην έχει ακόμα απαντήσει στην πρόταση.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δεξαμενόπλοιο χτύπησε νάρκη στα Στενά του Ορμούζ, λένε οι Φρουροί

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι πετρελαιοφόρο με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο πήρε φωτιά στα Στενά του Ορμούζ, αφού προσέκρουσε σε νάρκη. Το πλοίο ακολουθούσε μη εγκεκριμένη από το Ιράν διαδρομή.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έτοιμη για διάλογο η Τεχεράνη, δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα

Ο Ιρανός πρόεδρος Πεζεσκιάν αρνήθηκε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει πυρηνικά όπλα, ζήτησε διάλογο και στενότερες σχέσεις με τη Γεωργία και καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε συνομιλίες με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό στη σύνοδο του ΟΗΕ.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: 20 χρόνια φυλάκιση σε έφηβο για σχέδιο δολοφονίας με ιρανικές συνδέσεις

Ένας 19χρονος Νορβηγός καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή σχεδίαζε δολοφονία για λογαριασμό της σουηδικής συμμορίας Foxtrot, που σχετίζεται με το Ιράν. Συνελήφθη με όπλα στο Χάντερσφιλντ το 2025.
Μασούντ Πεζεσκιαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για «οικοκτονία» από τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαρακτήρισε τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή «οικοκτονία», ζητώντας διεθνή καταδίκη και λύσεις, ενόψει της συνόδου COP17 για τη βιοποικιλότητα στην Αρμενία.
Δεξαμενόπλοιο Sounion καπνός
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε δεκάδες εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι οι Χούθι εντείνουν επιθέσεις σε σαουδαραβικά αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κρίσιμες υποδομές της χώρας.